Term Archives: OZON GENERATORI

Novo u ponudi: Ozon generatori za dezinfekciju malih i velikih prostora

 

Adepto Company u svojoj ponudi uvrstio je uređaje za sanitaciju površina veličine od 20m3do 2600m3. Određeni uređaji iz ponude se mogu koristiti i za pročišćavanje vode.

Svi uređaji proizvedeni su u EU.

O ozonu:

Ozon (O3) je alotropni oblik kisika. Njegove se molekule sastoje od tri atoma kisika. Ima oštar karakterističan  miris, koji možete osjetiti prilikom grmljavine, upravo zbog aktivnog kisika proizvedenog munjevitim pražnjenjem. O3 je bitna molekula za život na Zemlji zbog njegove sposobnosti apsorbiranja ultraljubičastog svjetla (sloj ozona prisutan u stratosferi štiti Zemlju od štetnog djelovanja UV zraka od sunca). Zbog dodatnog atoma, OZON je izuzetno reaktivna vrsta i vrlo selektivno reguliše makromolekularne komponente bakterijskih stanica, gljivica, protozoja i virusa.

Glavne karakteristike ozona su;

– ima veliku oksidacijsku moć, kao visoko nestabilna molekula;

– ne uzrokuje sekundarno onečišćenje;

– ima sposobnost razgradnje složenih organskih spojeva koji nisu biorazgradivi;

– snažno dezinfekcijsko sredstvo širokog spektra djelovanja;

– može se koristiti za čišćenje vode, zraka i okoliša;

– za razliku od drugih dezinfekcijskih sredstava (poput klora), on ne ostavlja nikakve ostatke;

– nakon 20 minuta, O3 se pretvara u kisik i ne zahtijeva tretmane uklanjanja

 (Jednom kada se reakcija završi, ozon se razgrađuje do molekularnog kisika i ne ostavlja štetne  ostatke);

– razgrađuje onečišćujuće tvari bez prenošenja onečišćenja u druge faze;

– jaka dezinfekcija i oksigenacija sprječavaju korozivne i fermentacijske pojave s posljedičnim ispuštanjem loših mirisa, čak i u slučaju dužih zadržavanja;

– velika fleksibilnost doziranja i jednostavnost sistema minimiziraju troškove upravljanja

 i operativnu kontrolu;

– dezinficira i dezodorira okoliš bez upotrebe hemikalija i bez ikakvih ostataka.

ZAŠTO JE VAŽNA SANITACIJA SANITARNIH I NESANITARNIH OKOLIŠA?

Prilikom obavljanja bilo ojeg posla ključno je da se vlasnici pobrinu za održavanje okoline čistom i bez patogenih mikroorganizama ili štetnih insekata i drugih štetočina. Iz tog razloga, osim uobičajenih i svakodnevnih aktivnosti čišćenja, veoma su bitne sanitacija i dezinfekcija. Ove dvije operacije, koje se često smatraju istom, zapravo su vrlo različite, u smislu svrhe i metoda intervencije.

Aktivnost sanacije, u stvari, karakterizira sve one operacije koje saniraju, tj. čine okolinu u kojoj  radite zdravom. Sanitizacija stoga znači poboljšanje uslova zraka, a regulisani nivo vlage, ventilacije i temperature osigurava potpunu odsutnost organizama ili mikroorganizama koji mogu biti štetni za zdravlje. Sistem za dezinfekciju putem ozona u potpunosti predtavlja ekološki metod čišćenja, jer ne ostavlja iza sebe nikakve hemijske ostatke.

U Italiji, Ministarstvo zdravlja,protokolom br. 24482 od 31.07.1996. prepoznao je sistem sanitacije ozonom kao prirodno sredstvo za sterilizaciju okoine kontaminirane bakterijama, virusima, sporama i zaraženim grinjama i insektima.

ELIMINACIJA MIRISA

Ozon uklanja mirise i isparljive organske spojeve, oksidira ugljični monoksid, sumporovodik, merkaptane, amonijak, amine, čestice ugljika…

Ozon uklanja neugodne mirise, ne maskira ih, doslovno ih eliminira razgrađivanjem neugodnih spojeva na reducirane tvari koje gube miris i toksičnost smanjujući uticaj ispuštanja u atmosferu i okolinu.

Čim ozon dođe u kontakt s organskom tvari, aktivira se oksidacijska reakcija. U osnovi se svi živi mikroorganizmi, poput grinja, bakterija, virusa, plijesni i gljivica dok molekule mirisa oksidiraju, pretvaraju u druge bezopasne molekule, eliminirajući tako bilo kakav oblik lošeg mirisa.

Ozon je plin teži od zraka i zato uspijeva prodrijeti unutar vlakana tkanina (madraci, sofe, fotelje, prostirke, tepisi, auto-enterijer). Na taj način postiže se eliminiranje svakog mikroorganizma i supstanci koje imaju neprijatan miris na najteže dostupnim mjestima koja je nemoguće temeljito očistiti klasičnim pranjem, koliko god to radili pažljivo i precizno.

ELIMINACIJA BAKTERIJA

Zahvaljujući svom visokom oksidacijskom potencijalu, ozon oksidira stanične komponente staničnog zida bakterija prodirući unutar stanice. Jednom kad dospije u unutrašnjost stanice oksidira sve bitne komponente (enzimi, proteini, DNA, RNA). Tokom ovog procesa membrana se oštećuje i stanica umire. U izvještajima se naglašavaju poteškoće s kojima se suočavaju tokom uklanjanja zajedničke vegetativne klice, poput stafilokoka Aureusa, koji su obično osjetljiviji od mnogih drugih mikroba. Ozon ih napada oksidacijom ili direktnim uništavanjem stanične stijenke, curenjem staničnih komponenata iz nje. Bakterije umiru od gubitka citoplazme koja ih održava u životu, a taj se fenomen naziva oksidacija ili protoplasmatska ozonoliza. Budući da djeluje trenutno, ozon ne dopušta razvoj otpornih patogenih sojeva, što je sve veći problem za, npr. industriju svježe hrane.

DEZAKTIVACIJA VIRUSA

U ovom trenutku efikasna vakcina za koronavirus još nije razvijena i za sada se čini da je jedino rješenje prevencija. Sistem koji se trenutno čini vrlo efikasnim u borbi protiv svih ostalih virusa jeste  ozon.

SA KOJIM MEHANIZAMOM OZON ELIMINIRA VIRUSE, ČAK I ONE KOJI SU SMRTONOSNI?

Oksidacija putem ozona uzrokuje inaktivaciju virusa. U ovom slučaju, djelovanje ozona od posebnog je značaja jer se sastoji u inaktivaciji specifičnih virusnih receptora koje virus koristi za stvaranje veze sa staničnom stijenkom radi invazije.

Mehanizam virusne reprodukcije je na taj način blokiran na nivou svoje prve faze: stanične invazije.

UPOTREBA

Svakog dana dišemo i u kontaktu smo s nizom faktora kojih često nismo svjesni. Danas su pojave alergije na hemijske agense sve raširenije i u hrani i u okruženju oko nas.

SANITACIJA

Aktivacija ozona – O3 čisti zrak od patogena poput bakterija, virusa, plijesni i spora. Pročišćavanje se provodi i na tekstilnim površinama poput prostirki, tepiha, sofa itd … i na objektima koji se nalaze u tretiranom području.

DEZINFEKCIJA

Mnogo je malih prostora kojima je potrebna česta i potpuna dezinfekcija upravo zbog neprekidnog izmjenjivanja ljudi koji ih koriste i zbog postojanja teško dostupnih prostora tradicionalnim sistemima čišćenja. Upotreba O3 omogućuje brzu i potpunu dekontaminaciju.

SANIFIKACIJA OKRUŽENJA

Uređaji:

Vrše sanitaciju okruženja

Uklanjaju neprijatne mirise

Eliminišu bakterije

Dezaktiviraju viruse

Individualni zaštitini uređaj za sanitaciju

Farmacqua plus: Premium uređaj na svjetskom tržištu

Farmacqua Plus je premium uređaj jedan od najboljih na svjetskom tržištu kada je tretiranje vode u pitanju. U sebi sadrži kombinaciju reverzne osmoze i ozon generatora koji služi za dobivanje visokokvalitetne alkalne vode do 9,8 pH vrijednosti. 

OPIS RADA UREĐAJA 

Korištenje tehnologije reverzne osmoze može se ukloniti 99,99% nečistoća koje se nalaze u vodi i pružiti savršeno čistu vodu. Samo ova kombinacija tehnologija može osigurati apsolutnu čistoću i najvišu kvalitetu čiste vode. Postoje različite vrste tretmana koji mogu biti višestruko povezani kako bi se osigurala veća učinkovitost i rezultati, ali jedini bitan faktor ostaju fizikalno-kemijske i mikrobiološke karakteristike koje čine razliku u kvaliteti vode kako bi se ona mogla smatrati pročišćenom vodom. Tretmanom obrnute osmoze moguće je ukloniti 99,9% organskih tvari (uključujući mikroorganizame) i više od 90% anorganskih tvari, a ukoliko se doda ozon kao dezinficijent voda ima biocidni učinak.OSMOZA 

Osmoza je prirodni proces koji kontrolira razmjenu tekućina. Kada se dvije otopine s različitom koncentracijom soli odvoje polupropusnom membranom koja dopušta samo prolaz otapala i otopljenih  tvari ali ne i  neotopljenih tvari,  razrjeđenija otopina prolazi kroz membranu i razrjeđuje onu koja je više koncentrirana. Obrnuti prirodni proces osmoze može se primijeniti s više pritiska na osmotski tlak iz vodovodne mreže, i na taj način omogućiti prolaz kroz polupropusne membrane čistoj vodi (H2O), bez otopljenih tvari, čime se, kako rezultat, dobiva čista voda bez gotovo ikakvog rastvora.

TRETIRANJE OZONOM 

Ozon je antimikrobno sredstvo, ima visoku reaktivnost, prodornost i utječe na spontano raspadanje netoksičnih produkata koji se koristi kao dezinfekcijsko sredstvo mikrobioloških tvari pri relativno niskim koncentracijama i kratkom vremenskom kontaktu koje je dovoljno za inaktivaciju bakterija, plijesni, gljivica, parazita i virusa. Antimikrobni učinak ozona bori se protiv gram pozitivnih i gram negativnih bakterija. Ozon oksidira stanične zidove i citoplazmatske membrane bakterija na najučinkovitiji način, bolje i od klora i njegovih derivata. Na ovaj način dobiva se visoko alkalna voda čija je pH vrijednost do 9,8.

ECOMODO: Znate li da možete prati Vaše rublje bez deterdženta i omekšivača u hladnoj vodi?

U potpunosti digitalizirani uređaj ECOMODO koji štedi energiju, koristi se za pranje rublja čak i u hladnoj vodi BEZ, ili sa malo deterdženta i omekšivača, zahvaljujući visoko sofisticiranoj tehnologiji! 

ECOMODO transformira hladnu vodu u moćnog saveznika za pranje, tako što u vodu iz vodovoda ubrizgava kontroliranu količinu ozona (O3), nanočestice srebra i UV zrake i kao takva, voda ulazi u stroj za pranje rublja. Ozon je prirodan, najjači oksidant i najefikasniji dezinfektant. Nakon oksidacije i dezinfekcije, ozon se razlaže na kisik, ostavljajući iza sebe čišći i svježiji veš.ECOMODO je izuzetno učinkovit u uklanjanju virusa, bakterija (uključujući i bakterije E.coli i zlatni stafilokok), gljivica, plijesni, algi i spora, bez stvaranja štetnih nusprodukata!

Ecomodo je novi specijalizirani uređaj koji vam omogućuje da na sasvim prirodan način operete svoju odjeću. Ecomodo koristi naprednu tehnologiju koja spaja dolaznu vodu s nanočesticama aktivnog kisika i srebra koji pojačavaju opći antibakterijski i antifugalni učinak. Takva pročišćena voda za pranje odjeće pere i razbija bakterijsko opterećenje na odjeći bez nakupina zaostalog deterdženta na istoj.

SNAGA DEZINFEKCIJE

Ecomodo Vam omogućuje da imate čistu i u potpunosti dezinficiranu odjeću. Zahvaljujući moći oksidacije, aktivni kisik održava i pomaže očuvanju prirodno bijele boje ili obojene odjeće I nakon dugo vremena. Korištenje Ecomodo uređaja, ima prednost jer učinkovito smanjuje upotrebu deterdženta i kemijskih agenasa. U stvari, sadržaj kisika u molekuli, može ukloniti mrlje, dezinficirati, čistiti i ukloniti svu nečistoće i to u samo prirodnoj i hladnoj vodi bez ikakvih dodataka. Zahvaljujući ekološkom načinu rada moguće imati uređaj koji može učinkovito prati tkanine kao i vrlo osjetljivo rublje na niskim temperaturama. Ovom tehnologijom koja predstavlja pravo malo blago možete napraviti bezbroj pranja, bez ili s malo deterdženta. Osim toga, kemijski sastojci koji se nalaze u deterdžentu dolaze u kontakt s našom kožom, koja je kao takva porozna i osjetljiva, te je u bliskom kontaktu s kemijskim aditivima koji mogu imati veoma štetan učinak na naše zdravlje. Međutim, zahvaljujući korištenju Ecomodao uređaja vaša svakodnevna rutina pretvara se u čin blagostanja za cijelu vašu obitelj. 

Napominjemo da je za jako prljavo rublje, s tvrdokornim mrljama, potrebno prethodno tretiranje istih, ili upotreba manje količine deterdženta (odnosi se na donje rublje, rublje s tvrdokornim mrljama krvi ili masnoća, kuhinjske krpe i sl.)

UŠTEDA ENERGIJE

Ecomodo je jednostavno praktičan. On Vam omogućava da perete odjeću, bilo da se radi o obojenom ili osjetljivom rublju, na niskim temperaturama, uvijek s odličnim rezultatima uz smanjenje troškova. Smanjenje potrošnje tople vode za pranje za posljedicu ima uštedu troškova računa uz manje oštećenje tkiva Vaših tkanina. Još jedna prednost koju ima korištenje ovog uređaja jeste smanjenje oštećenja perilice: što je niža temperatura pranja, smanjuje se problem oštećenja bubnja, ležajeva i zglobova, odnosno produljuje vijek trajanja perilice.

3 STUPNJA DEZINFICIRANJA

Ag+

Snaga ovog plemenitog metala je poznata u borbi protiv mikroba, gljivica i neugodnih mirisa. Naime, zahvaljujući senzoru koji se nalazi u uređaju Ecomodo isti oslobađa ione srebra. Potonji u interakciji s protokom vode proizvodi hidroksilne radikale koji dalje jačaju učinak sterilizacije ionima srebra, koji učinkovito uklanjaju Ešerihiju coli (E. coli), zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus) i druge štetne bakterije. Također, zahvaljujući snazi sterilizacije sprječava ustajao i neprijatan miris odjeće koja stoji u košari za rublje.

Uv

Ultraljubičaste zrake predstavljaju jedan od najboljih i najučinkovitijih načina za dezinfekciju vode. Zahvaljujući zakonima fizike ultraljubičaste zrake imaju moć uništavanja bakterija, a djeluju samo kada je to potrebno, bez stvaranja štetnih nusprodukata. UV-C zrake koje emitira posebna svjetiljke sa živinom parom je smrtonosna za bilo koji mikroorganizam (bakterije, viruse, plijesan, alge i sl.); iz tog razloga voda koja prođe kroz UV-C sterilizator mikrobiološki je stabilna, bez opasnosti povezane s predoziranjem.

O3

Aktivni kisik je prirodna molekula koja u kombinaciji s vodom formira snažno ekološko dezinfekcijsko sredstvo, u tekućem stanju. On ne ostavlja nikakav talog ili toksine, kao ni miris, ni okus. Izuzetno je učinkovit u uklanjanju virusa, bakterija, gljivica, plijesni i spora.

UČINKOVITOST I PERFORMANSE

Ekologija i visoke performanse sadržane u jednom uređaju koji omogućava učinkovito pranje neusporedivo je pranju dobivenim mnogim konvencionalnim tretmanima. Inovacija se sastoji u pranju aktivnim kisikom, bezbojnim i nestabilnim plinom koji oksidira mirise i mikroorganizme poput virusa, plijesni i bakterija koje veže za komponente radi razgradnje, uz optimalne ekološke i prirodne rezultate.

Uređaj ne zahtjeva servisiranje niti bilo kakvo održavanje.