GEO3: Uređaj koji koristi ozon za dezinfekciju voća, povrća, mesa, ribe, vode…

Autor:Adepto CompanyKategorije:Predfilteri

OZON

Ozon (O3 simbol) je alotropni oblik kisika. Njegove  molekule formiraju tri atoma kisika. On ima karakterističan oštar miris, isto što ponekad prati oluje, upravo zbog ozona koji nastaje kao produkt munja. U pitanju je osnovni plin koji je neophodan za život na Zemlji zbog svoje sposobnosti da apsorbira ultraljubičaste zrake (ozonski sloj u stratosferi štiti zemlju od djelovanja štetnih UV-C ultraljubičastih zrake koje projicira sunca. Zbog atoma “više” ozon je visoko reaktivna vrsta i reagira vrlo selektivno na makromolekularne komponente, bakterijske stanice, gljivica, plijesan i viruse.

KARAKTERISTIKE OZONA

Glavne značajke ‘ozona su:

– Ima jaku oksidacijsku moć, s obzirom da se radi o vrlo nestabilnoj molekuli.

– Ima sposobnost razgrađivanja kompleksnih organskih spojeva koji nisu biorazgradivi.

– Snažni dezinfikator širokog spektra djelovanja.

–  Koristi se za dezinfekciju vode, ne ostavlja miris niti okus.

– Za razliku od ostalih dezinfikatora  (kao što je klor), nakon uporabe ne ostavlja okus.

– Nakon 20 minuta, ozon se pretvara u kisik i nema potrebe za tretmanom eliminacije ozona.

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Za ugostiteljstvo je od ključnog značaja osigurati sigurnost hrane, primjenjujući osnovna pravila higijene, poznatija kao H.A.C.C.P. standardi. U kuhinjama domaćinstava je jednako važno slijediti ista pravila kako bi se izbjegao rizik od oboljenja mikrobiološke prirode. Veoma je značajna činjenica kako su potrošači veoma osjetljivi na svježinu i autentičnost proizvoda kad idu do trgovine po odabir namirnica, ali je jednako važno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila kod kuće pri rukovanje i skladištenju hrane. Brojne su infekcije hranom, kao što su salmonela ili listeria, koje se mogu razviti u našoj kuhinji.

U svim tim slučajevima, proliferacije mikroorganizama, razvija zbog toga što:

– Sirova hrana dolazi u dodir s kuhanom, što omogućava prodor  bakterija.

– Hrana se ne skladišti na prikladan način.

– Loša higijena prilikom rukovanja hranom.

– Pribor nije pravilno dezinficiran između dvije pripreme objeda.

Za dezinfekciju voća i povrća općenito se teži korištenju sredstava koja se temelje na kloru, što predstavlja dodatni trošak i rizik za zdravlje. Uporaba otopina koje sadrže klor može uzrokovati gubitak vitamina i ostalih osnovnih elementa koji nestanu kroz navedenu tekućinu za pranje. Uništavaju okus hrane, a također se takva sredstva mogu zadržati u tragovima na hrani. Nadalje, klor je kemijska tvar, poprilično otrovna, pa ga je potrebno obilno isprati vodom nakon završetka tretiranja.

GEO3  se koristi za dezinfekciju voća i povrća tako što uništava pesticide, gnojiva, uništiva bakterije i viruse, bez promjene u okusu i bez nanošenja štete za ljudsko zdravlje: voće i povrće tretirano na taj način se može sigurno konzumirati čak i sirovo. GEO3 ima prirodnu dezinfekciju, sterilizaciju i aktivnost oksidiranja, a time sprječava pojavu patogena, ne samo na hrani, već i na uređajima koji se koriste za obradu hrane.

DEZINFEKCIJA U KUHINJI

Na tržištu tretmana za dezinfekciju sredstva i alata za rad u kuhinji trenutno se nalaze tekuće kemikalije ili sprejevi koji se uglavnom baziraju na kloru. A osvježivači zraka koje nalazimo na tržištu pokrivaju neugodne mirise svojim sintetičkim mirisima, ili kemijske proizvede koji se koriste za dezinfekciju protiv moljaca, grinja i ostalih insekata koji nakon upotrebe ostavljaju otrovne  supstance.

Kako bismo dobili najbolje rezultate pri ručnom tretmanu,  kemikalije koje imamo na tržištu:

– Često nisu dovoljne

– Moraju se nanositi na radne površine

– Uvijek ostanu kemijske supstance (često štetna)

– Ne garantiraju potpun tretman

U prostorijama u kući neophodno je osigurati maksimalnu higijenu. Uz mjere opreza i fizičkog truda čišćenje sa standardnim kemikalijama nije dovoljno, jer postoje mjesta gdje je teško ili nemoguće ukloniti svakodnevne nečistoće, prašinu i  štetne tvari: na takvim mjestima se razmnožavaju bakterije, virusi, spore, plijesni, itd .. ova nagomilavanje mikroorganizama zagađuje okoliš, koji postaje izvor neugodnih mirisa i skladište hrane za grinje, mrave, žohare ….

Kemijska sredstva nisu u stanju uništiti sve mikroorganizme, ali zato OZON JESTE!

Ozon je plin univerzalno poznat kao prirodni čuvar za mikrobiološku dekontaminaciju površina u zatvorenom prostoru, bez ostavljanja bilo kakvih kemijskih ostataka, jer se nakon tretmana spontano pretvara u kisik. Također, napada čestice mirisa i uništava ih, odnosno ne prikriva ih, već  ih eliminira.

GEO3 usisava kisik (O2) iz zraka i pretvara ga u ozon (O3) i ne treba radnu snagu, niti kemijske proizvode za dezinficiranje površina, tretman hrane, čišćenje podova,  kuhinja i svih ostalih kućnih  prostora.

PROSTOR KUHINJE

Današnji potrošači su sve više usmjereni na potrošnju zdrave hrane, bez konzervansa i ostalih kemijskih tvari odnosno proizvoda koji su proizvedeni u skladu s načelima sigurnosti i održivosti okoliša. Tretman čišćenja okoliša, voda i hrane su neophodni kako bi se osiguralo da nema ostataka otrova, mikotoksina, grinja ili opasnih mikroorganizama za potrošače ili štetnosti za kvalitetu i rok samog trajanja hrane. Dakle, važno je znati i primijeniti nekoliko jednostavnih pravila unutar vaša četiri zida kako bi se izbjegao nastanak unakrsne kontaminacije, zbog koje se putem hrane prenose različite vrste infekcije. Radna površina, kao i svi drugi dijelovi kuhinje su pri samom vrhu kad su u pitanju potencijalno zarazne površine.

GEO3 predstavlja odgovor na potrebe potrošača  u svakodnevnom životu u okruženju vašeg doma. Ozon pomaže pročistiti zrak, poboljšati očuvanje prehrambenih proizvoda kroz kontrolu patogenih sredstava i organskih materija; Također oksidira etilen čime se usporava sazrijevanje voća (usporava truljenje).

Ovaj program, osim prednosti za sigurnost i higijenu hrane, omogućuje na prirodan način odgodu dozrijevanja plodova, s pozitivnim učincima na boje, teksturu i kaliranje istog.

UPORABA

Ozon djeluje protiv patogenih mikroorganizama, plijesni i neugodnih mirisa oksidacijom, odnosno gubitkom atoma kisika i povratkom  u prvobitno stanje, odnosno kisik nakon otprilike 20 minuta, a to znači da se sve tretirane površine mogu odmah ponovno koristiti.

SANITACIJA  (Čišćenje)

Tretmanom ozona čisti se posuđe, a i radne površine na kojima nastaju uzročnici bolesti, kao što su bakterije i plijesni, na način da probija stanične membrane, dok vrši istovremeno inaktivaciju (uništenje) virusa. Dezinfekcijom koju obavlja GEO3 izbjegava se i razmnožavanje bakterija na hrani i površinama.

DEZODORIZACIJA

Ozon omogućuje dobivanje potpune dezodorizacije okoliša, uklanjajući u potpunosti mirise, kao što je  miris dima i svih ostalih mirisa u kuhinji (prženje, riba, sir, češnjak…). GEO3 ne prikriva neugodne mirise, već ih uklanja u potpunosti putem radikalnog procesa oksidacije pri nestabilnim spojevima na kojima se temelji.

PROČIŠĆAVANJE

Ozon se koristi za tretiranje voda za piće i za ispiranje spremnika za hranu. Ozon razdvaja organske tvari, pospješuje izbacivanje teških metala kao što je arsen, eliminira bakterije, gljivice i plijesni. Ozon, štoviše, ne mijenja okus vode i hrane.

DEZINFEKCIJA

Ozon se koriste za obradu mesa i ribe tako što se garantirano bori protiv patogena, kao što su E. coli, listeria, salmonela kao i  protiv kemijskih sredstava i posebice hormona koji se nalaze u mesu i ribi i, koji mogu biti eventualno prisutni u njima. GEO3 čini meso mekanim i ukusnim i također produljuje vrijeme trajanja namirnica odnosno  njezina skladištenja.

OČUVANJE

Ozon produljuje vrijeme skladištenje hrane, ne ostavljajući toksine i ne mijenjajući okus iste tako što eliminira odgovorne bakterije i mikroorganizme koji su zasluženi za brzo propadanje hrane. GEO3 djeluje kao dezinfekator i sterilizator te djeluje na potpuno prirodan način.

KUĆANSTVO

Ozon se može koristiti kao siguran i učinkovit agens za poboljšanje kvalitete zraka, koja je bitna za dezinficiranje okruženja. Primjena ozona jamči kontrolu, ako ne i potpuno uništenje većine zagađivača prisutnih u zraku (prašina, virusi, bakterije, plijesni spore) koje se vrlo često razvijaju u sustavima klimatizacije i ventilacijskih kanala, i koje se lako prenose u sredinama u kojima živimo.

Visoka moć oksidiranja ozona vam omogućuje da brzo neutralizirate i najotpornije patogene, a njegova posebnost je u tome što se u veoma kratkom vremenu vraća u prvotno stanje kisika,  ne ostavljajući nikakve toksine i zbog toga je ozon dezinfekcijsko sredstvo idealno za većinu modernih zahtjeva u području sanitarija.

GEO3 uređaj obavlja učinkovitu protugljivično i antibakterijsko djelovanje. Za razliku od tradicionalnih metoda dezinfekcije, ozon može lako doći do svih površina, čak i manje dostupnih, tako što ima poseban način rada na dezinfekciji. U saniranju ozonom, u izuzetno kratkom vremenu, poništava svaku mogućnost infekcije i alergije,  a pored toga što iskorjenjuje plijesni, bakterije, grinje i ostale štetne tvari nema mikrobioloških opterećenja za zdravlje i za okoliš.

SANIFIKACIJA

Higijena boca, igračaka i svakog drugog predmeta koji može doći u kontakt s djecom je od iznimne važnosti. Za razliku od tradicionalnih sustava za čišćenje, GEO3 predstavlja inovativno rješenje za smanjenje upotrebe kemijskih proizvoda. Ozon je antibakterijsko sredstvo koje se gotovo odmah  transformira u kisik i  kod kojeg nije potrebno ispiranje, a tretirani predmeti se mogu odmah koristiti.

DEZINFEKCIJA

Mnogi mali prostori koji ljudi koristi zahtijevaju česte dezinfekcije prostora. Ozon je moćno sredstvo za dezinfekciju i uništavanje bakterija; pet puta je jače sredstvo od klora, čiji je postotak ubijanja i otklanjanja virusa i bakterija iznosi više od  99,98%. Korištenjem GEO3 uređaja u kućanstvima dobijate brzu i potpuna dekontaminacija vaših prostora.

DEZINSEKCIJA

Moljci se hrane i razmnožavaju u brašnu, u žitaricama, suhom voću ali i u stočnoj hrani i začinima. No,  također postoje i moljci koji žive u krznima i predmetima od vune. Primjenom GEO3 uređaja u vašem  okruženju držat ćete podalje kukce, muhe, komarce, buhe, žohare, mrave, paukove, moljce.

Tretiranjem vaše okoline ozonom u vremenu od 20 minuta smanjuje se bakterijski naboj i prisutnost spora i plijesni.

DEODORIZIRANJE

Vode pomiješana sa ozonom iz uređaja GEO3 može se nanositi na krzno i na kožu životinja i vaših kućnih ljubimaca, uz jamstvo kompletne dezinfekcije vaših malih prijatelja. GEO3 se također koristi za dezinfekciju predmeta koji su u kontaktu sa psima i mačkama, kao i deka ili košara, a produljuje i učinkovitost tradicionalnog čišćenja.  Također, čisteći na taj način okoliš u kojem borave životinje eliminira i neugodne mirise.

VRIJEME KONTAKTA

Različite bakterije pokazuju promjenjivu osjetljivost na ozon, gram-negativne bakterije su manje osjetljivi u odnosu na  gram-pozitivne koje stvaraju gljivične bakterije koje su otpornije od negljivičnih koje tvore.  U usporedbi s drugim sredstvima za dezinfekciju, male  koncentracije ozona uz kraće vrijeme izlaganja  su dovoljne da smanje kolonije mikroba odnosno mikroflore.