7 znakova da Vam je potreban sistem za omekšavanje vode u domaćinstvu

Autor:Adepto CompanyKategorije:Blog

Ako Vam je sudoper pun mrlja od kamenca, a koža je suha i svrbi vas, najvjerojatnije imate problem tvrde vode. Ukoliko je to slučaj, vjerojatno je nabavka sistema za omekšavanje vode rješenje navedenih  problema. Sistemi za omekšavanje vode će omekšati vodu u Vašem domaćinstvu, a time će, između ostalog, spriječiti isušivanje kože i kose,  produžit će vijek trajanja vodovodnih instalacija i perilica, kao i odjeće i plahti, a na taj način donijet će i uštede kućnom budžetu.

U osnovi, omekšivači vode uklanjaju višak kalcijevih i magnezijevih iona razmjenom s natrijevim ili kalijevim ionima. U toku ove razmjene, omekšivač vode regenerira i ispire višak iona sve dok ih ne napuni novim natrijevim ionima. Sprječavajući nakupljanje kamenca, omekšivači vode, između ostalog, mogu povećati rok trajanja vašeg bojlera.

Evo sedam znakova koji  ukazuju na to Vam je potreban omekšivač vode:

Uočavate nakupljanje kamenca na uređajima

Ako imate kamenac, vjerojatno imate tvrdu vodu. Mineralne naslage mogu nastati na metalnim predmetima u kuhinji i posudama za kavu – a mogu se naći  i unutar cijevi. Na taj način se blokiraju vodovodne instalacije što za posljedicu ima neispravan rad istih.

Kamenac je tvrda bjeličasta tvar sastavljena od kalcija i magnezijeva bikarbonata. Ovi minerali  su razlog zbog čega se na cijevima stvaraju naslage kamenca. Omekšivači vode mogu pomoći u smanjenju naslaga kamenca pomoću tehnologije ionske izmjene.

Vaša koža i kosa je suha i beživotna

Tvrda voda zapravo može uzrokovati svrbež te suhu kožu i kosu, jer ima toliko mnogo kalcija i magnezija koji se nalaze u vodi.

Ono što se događa jeste činjenica da voda vašu kožu ne njeguje – samo je još dodatno isušuje. Minerali u vodi se zadržavaju na vašoj koži i sapun koji se ne otapa dobro u tvrdoj vodi ih ne može ukloniti. Na taj način na koži se zadržavaju ostatci koji je nadražuju i čine je suhom i grubom. Tvrda voda blokira pore i uzrokuje kožne upale, kao i mitisere.

Vaša odjeća je siva i izblijedjela

Ukoliko primijetite da vaša odjeća ili plahte  izgledaju izblijedjele, to je znak  da je voda u vašem domaćinstvu tvrda voda. Zbog toga odjeća postaje gruba i teško ju je oprati, jer se u vodi nalazi toliko mnogo dodatnih minerala koju vašu vodu čine tvrdom.

Jedna stvar koju možete učiniti kako biste smanjili grubost koja dolazi od tvrde vode je da tijekom pranja u perilici koristite tekući deterdžent. Pored toga možete koristiti i  Calgon deterdžent za omekšavanje vode ili dodati čašicu octa u odjeljak za omekšavanje tkanine. No, ipak najbolji način da se riješite ovih tvrdokornih minerala na Vašem rublju jeste nabavka sistema za omekšavanje vode.

Mrlje od kamenca na umivaonicima i kadama\

Svaka mrlja koja se nalazi na kupaoničkim elementima znak je tvrde vode. Ove mrlje nastaju kada voda iz slavine isparava, ostavljajući iza sebe kalcij i magnezij. Ako ste u kadi i na slavinama primijetili naslage, postoje načini za njihovo uklanjanje. Koristite malo octa i obrišite njihovu površinu.  Dodavanje šalice bjelila i pola šalice praškastog deterdženta također će ukloniti ove mineralne naslage. Međutim, omekšivač vode će biti najučinkovitiji u trajnom uklanjanju mrlja i očuvanju kupaoničkih elemenata na duge staze. Možete nabaviti i komplet za testiranje vode kako biste utvrdili koliko je višak minerala u vašoj vodoopskrbi.

Česti kvarovi na vodo instalacijama i perilicama

Čelične cijevi su odlična podloga za tvrdu vodu. One se lako oštećuju zbog nakupina kamenca. Vaša voda jednostavno teže prolazi kroz cijevi na kojima se nalazi kamenac. Bakrene i PVC cijevi bolje podnose tvrdu vodu. Budući da će protok u cijevima vremenom postati ograničen jer se pritisak vode smanjuje zbog previše minerala, nakupljanje kamenca će se na cijevima ubrzati. Ako se kamenac počne sakupljati oko ventila u stroju za pranje rublja i stroja za pranje suđa, ventili ne mogu pravilno funkcionirati, što dovodi do curenja vode. Ovo je problem koji dovodi do smanjenja vijeka trajanja kućanskih aparata. Popravak vodo instalacija je skup, kao i popravak perilica,  te uzrokuje dodatne izdatke za kućni budžet, stoga je bolje pronaći trajno rješenje, a to je sistem za omekšavanje vode.

Previsoki računi za vodu

Vaša potrošnja vode se povećava jer u cijevima nije omogućen neometan protok vode. Ukoliko primijetite da je vaš račun za vodu nedavno porastao, vrijeme je da nabavite sistem za omekšavanje vode. Provjerite kod svog lokalnog komunalnog poduzeća koja je tvrdoća vode. Oni mogu napraviti analizu uzorka kako bi se utvrdilo koliko je tvrda voda i mogu vam reći koje kemikalije dodati u vodu kako biste došli do meke vode. Ako je tvrdoća vode prekomjerna, vjerojatno će vam preporučiti instaliranje omekšivača vode što će dovesti i do smanjenja računa za istu.

Mrlje i oštećenja na staklenom posuđu

Uklanjanje mrlja na staklenim predmetima može biti  poprilično teško, ukoliko je voda u Vašem domaćinstvu –  tvrda voda.  Evo nekoliko trikova kojima se možete poslužiti kada perete suđe u perilici. Pokušajte oprati stakleno posuđe dodajući u perilicu otopinu 1/2 šalice octa bez deterdženta. Pokušajte nekoliko različitih ciklusa koristeći samo ocat. Ovaj trik  možete primijeniti i na srebreni escajg. Ključno je izbjegavati deterdžente u prahu u strojevima za pranje posuđa jer su praškasti reagensi abrazivni i neće se potpuno otopiti u tvrdoj vodi. Također možete potopiti čaše u sudoper na neko vrijeme s vodom i octom kako biste se oslobodili mrlja od kamenca. Naravno, upotreba sistema za omekšavanje vode, kada je uklanjanje mrlja od kamenca u pitanju, je vjerojatno najučinkovitija način za izbjegavanje svih navedenih problema.