Deset cool stvari o – vodi

Autor:Adepto CompanyKategorije:Blog

Voda je izvor života i bez nje ne bismo mogli funkcionirati. Doznajte zanimljive činjenice o toj tekućini koja život znači:

1. Čovjek može izdržati bez vode od pet do sedam dana. Za usporedbu, bez jela možemo živjeti oko šest tjedana.

2. Australske koale mogu živjeti bez vode – tekućinu unose hraneći se lišćem eukaliptusa.

3. Iako je oko 70 posto teritorija Zemlje pokriveno vodom, od te vode može se piti tek jedan posto!

4. Istraživanja su pokazala da će se topla voda prije zalediti nego hladna! No nema preciznog odgovora na pitanje zašto je to tako. Moguće je da je stvar u razlici u ponovnom hlađenju, isparavanju, formiranju leda, konvekciji ili je pak razlog u utjecaju razrijeđenih plinova na toplu i hladnu vodu.

5. Prilikom smrzavanja voda će doživjeti nevjerojatne transformacije. Pri temperaturi od minus 120 stupnjeva postaje rastezljiva, a pri temperaturi od minus 135 pretvara se u tzv. staklenu vodu. ‘Staklena’ voda je čvrsta tvar u kojoj nema kristalne strukture kao u staklu.

6. Sve životinje i biljke sastoje se od vode: ribe od 75 posto vode, meduze od 99 posto, krumpir od 76 posto, rajčice od 90 posto, krastavci od 95, tijelo tek rođenog djeteta oko 75 posto, a oko 60 posto vode čini tijelo odrasle osobe.

7. Voda je super za vitku liniju: ako izbjegavaš zaslađene napitke i umjesto njih piješ vodu, u godini dana izgubit ćeš tri kilograma bez ikakve dijete!

8. Čak 85 posto svih bolesti u svijetu prenosi se vodom.

9. Ako ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo crpi je iz kože koja brže stari – zato redovito pijte vodu! Preporučuje se barem osam čaša vode dnevno.

10. Zalihe slatke vode na našem planetu nisu ravnomjerno raspodijeljene – Azija je ima najviše, a Australija najmanje