Zašto je važno piti vodu prije bitnih zadataka koje trebamo riješiti?

Autor:Adepto CompanyKategorije:Blog

Razmišljate sporije?

Tada što prije popijte čašu vode, savjetuju naučnici. Brže ćete riješiti neki zadatak koji zahtijeva mentalni napor ukoliko ispijanje čaše obične vode postane vaša navika.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su pile pola litre vode prije obavljanja mentalnih zadataka imale 14 posto bržu reakciju od onih koji nisu pili vodu. Studija ističe kako čak i blaga dehidracija može uticati na mentalnu sposobnost. Dr. Caroline Edmonds, psiholog sa Univerziteta East London koja je vodila istraživanje, kaže da su najlošije rezultate na testu imali oni koji su bili žedni.

“Kad ste žedni, niste koncentrirani na zadatak. Zato je voda važna za ljude koji se moraju usredotočiti na neki mentalni zadatak. Postoje i teorije o tome kako dehidracija utiče na mozak, a moguće je da uvodi red i u hormonalnu neravnotežu.”

“Oko 80 posto mozga čini voda, pa je najverovatnije važno da on dobija dovoljno vode”, objašnjava dr. Edmonds u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Human Neuroscience. Ranija studija je utvrdila da učenici koji piju više vode imaju veći raspon pažnje i bolje pamćenje.