Ako je filtrirana voda dobra za vas i vašu obitelj, dobra je i za vašeg kućnog ljubimca!

Autor:Adepto CompanyKategorije:Blog

Naši klijenti koji su ugradili uređaj reverzne osmoze (RO) i na taj način imaju pročišćenu vodu, a imaju psa, napravili su mali eksperiment. Naime, sipali su vodu sa slavine i filtriranu vodu u dvije različite posude. Rezultat nas nije iznenadio. Njihov pas bi po pravilu onjušio obje zdjele i potom je odlučio konzumirati filtriranu vodu. Čista voda nije rezervirana samo za ljude. Čista voda ima koristi i za vaše kućne ljubimce. U nastavku govorimo o prednostima čiste, odnosno filtrirane vode za pse, mačke i ostale kućne ljubimce.

Životinje, kao i ljudi, trebaju vodu da bi preživjele. I, kao i ljudi, tijelo životinje čini oko 80% vode. Dakle, većina stručnjaka za životinje će se složiti da kućnim ljubimcima treba dati istu kvalitetu vode kao i ljudima: flaširanu i/ili filtriranu vodu. Kao što je već poznato, gradska i bunarska voda može sadržavati mnoge štetne stvari, čak i parazite. Neki ljudi koriste flaširanu vodu za svog ljubimca i mogu prouzročiti više problema nego što misle. Flaširana voda je izuzetno skupa, a pored toga pridonosi većem broju otpada na naša odlagališta sa smećem. Samo 27% plastičnih boca se reciklira. Pored toga što se nagomilava  otpad od plastičnih boca, neke flaširane vode su u stvari flaširana voda iz slavine. To znači da kućni ljubimci mogu biti izloženi zagađivačima iz nefiltrirane vode. Voda iz slavine može pogotovo predstavljati opasnost ako je bogata željezom, magnezijem ili nitratima. Ovi zagađivači mogu uzrokovati zdravstvene probleme za vašu obitelj kao i za vašeg ljubimca.

\n
\n

Voda iz slavine lako se kontaminira i zbog toga kućni ljubimci mogu biti izloženi zagađivačima iz vode sa slavine. Prolazeći kroz zahrđale cijevi preko vaše slavine pa do zdjele za vodu vašeg kućnog ljubimca, ona je već kontaminirana i nije sigurna za piće. Osim toga, bakar u vodi povezan je s oštećenjem jetre i bolesti bubrega kod ljudi. Previše bakra kod pasa uzrokuje hepatopatiju odnosno pretjerano nakupljanje bakra u tijelu životinje, što može dovesti do oštećenja jetre. Da sumiramo, filtrirana voda uklanja sve onečišćivače iz vode i ostavlja čistu vodu, koja je za svakoga savršena za piće.

Manje klora: Svi znaju da klor nije siguran za piće. Poznato je da klor uzrokuje zdravstvene probleme kod ljudi, pa ako vi već ne pijete kloriranu vodu, nemojte dozvoliti ni da je pije vaš ljubimac.

Postoje i tvari u vodi koje mogu uzrokovati rak – baš kao kod ljudi. (Fluor, primjerice.) Davanje filtrirane vode vašem ljubimcu bit ćete sigurni da neće biti izložen patogenim organizmima koji uzrokuju potencijalne bolesti ili pretjeranom unosu teških metala.

\n
\n

Mačke i psi, dva najčešća ljubimca, trebaju svježu vodu i piju je mnogo. Posebno su mačke vrlo izbirljive kad je u pitanju voda, one piju isključivo svježu vodu. Što više voda stoji to više gubi kisik odgovoran za njezinu svježinu.

\n
\n

Ribe, čije prirodno stanište je voda, mogu biti pod velikim utjecajem vode s visokom razinom klora ili amonijaka; kemikalija koja se koristi u nekim postrojenjima za pročišćavanje. Potrebna je određena pH vrijednost u akvariju kako bi imali odgovarajuću životnu sredinu. Također, voda loše kvalitete može biti podložnija ‘lošim’ algama. Pojedinosti potražite kod prodavača akvarija.

Dakle, čista, filtrirana voda može pomoći vašim ljubimcima jednako koliko može pomoći i vama. Nemojte zaboraviti prije svega da se raspitate koji su sistemi za filtriranje vode najbolji za vas i vašu obitelj, kao i za kućne ljubimce.  Filtrirana voda je odlična za svako živo biće, a filter za vodu je veoma jednostavno nabaviti uz Adepto Company.  Za sva vaša pitanja o filtriranju vode naš tim stručnjaka vam stoji na raspolaganju.