Novo u ponudi: Ozon generatori za dezinfekciju malih i velikih prostora

 

Adepto Company u svojoj ponudi uvrstio je uređaje za sanitaciju površina veličine od 20m3do 2600m3. Određeni uređaji iz ponude se mogu koristiti i za pročišćavanje vode.

Svi uređaji proizvedeni su u EU.

O ozonu:

Ozon (O3) je alotropni oblik kisika. Njegove se molekule sastoje od tri atoma kisika. Ima oštar karakterističan  miris, koji možete osjetiti prilikom grmljavine, upravo zbog aktivnog kisika proizvedenog munjevitim pražnjenjem. O3 je bitna molekula za život na Zemlji zbog njegove sposobnosti apsorbiranja ultraljubičastog svjetla (sloj ozona prisutan u stratosferi štiti Zemlju od štetnog djelovanja UV zraka od sunca). Zbog dodatnog atoma, OZON je izuzetno reaktivna vrsta i vrlo selektivno reguliše makromolekularne komponente bakterijskih stanica, gljivica, protozoja i virusa.

Glavne karakteristike ozona su;

– ima veliku oksidacijsku moć, kao visoko nestabilna molekula;

– ne uzrokuje sekundarno onečišćenje;

– ima sposobnost razgradnje složenih organskih spojeva koji nisu biorazgradivi;

– snažno dezinfekcijsko sredstvo širokog spektra djelovanja;

– može se koristiti za čišćenje vode, zraka i okoliša;

– za razliku od drugih dezinfekcijskih sredstava (poput klora), on ne ostavlja nikakve ostatke;

– nakon 20 minuta, O3 se pretvara u kisik i ne zahtijeva tretmane uklanjanja

 (Jednom kada se reakcija završi, ozon se razgrađuje do molekularnog kisika i ne ostavlja štetne  ostatke);

– razgrađuje onečišćujuće tvari bez prenošenja onečišćenja u druge faze;

– jaka dezinfekcija i oksigenacija sprječavaju korozivne i fermentacijske pojave s posljedičnim ispuštanjem loših mirisa, čak i u slučaju dužih zadržavanja;

– velika fleksibilnost doziranja i jednostavnost sistema minimiziraju troškove upravljanja

 i operativnu kontrolu;

– dezinficira i dezodorira okoliš bez upotrebe hemikalija i bez ikakvih ostataka.

ZAŠTO JE VAŽNA SANITACIJA SANITARNIH I NESANITARNIH OKOLIŠA?

Prilikom obavljanja bilo ojeg posla ključno je da se vlasnici pobrinu za održavanje okoline čistom i bez patogenih mikroorganizama ili štetnih insekata i drugih štetočina. Iz tog razloga, osim uobičajenih i svakodnevnih aktivnosti čišćenja, veoma su bitne sanitacija i dezinfekcija. Ove dvije operacije, koje se često smatraju istom, zapravo su vrlo različite, u smislu svrhe i metoda intervencije.

Aktivnost sanacije, u stvari, karakterizira sve one operacije koje saniraju, tj. čine okolinu u kojoj  radite zdravom. Sanitizacija stoga znači poboljšanje uslova zraka, a regulisani nivo vlage, ventilacije i temperature osigurava potpunu odsutnost organizama ili mikroorganizama koji mogu biti štetni za zdravlje. Sistem za dezinfekciju putem ozona u potpunosti predtavlja ekološki metod čišćenja, jer ne ostavlja iza sebe nikakve hemijske ostatke.

U Italiji, Ministarstvo zdravlja,protokolom br. 24482 od 31.07.1996. prepoznao je sistem sanitacije ozonom kao prirodno sredstvo za sterilizaciju okoine kontaminirane bakterijama, virusima, sporama i zaraženim grinjama i insektima.

ELIMINACIJA MIRISA

Ozon uklanja mirise i isparljive organske spojeve, oksidira ugljični monoksid, sumporovodik, merkaptane, amonijak, amine, čestice ugljika…

Ozon uklanja neugodne mirise, ne maskira ih, doslovno ih eliminira razgrađivanjem neugodnih spojeva na reducirane tvari koje gube miris i toksičnost smanjujući uticaj ispuštanja u atmosferu i okolinu.

Čim ozon dođe u kontakt s organskom tvari, aktivira se oksidacijska reakcija. U osnovi se svi živi mikroorganizmi, poput grinja, bakterija, virusa, plijesni i gljivica dok molekule mirisa oksidiraju, pretvaraju u druge bezopasne molekule, eliminirajući tako bilo kakav oblik lošeg mirisa.

Ozon je plin teži od zraka i zato uspijeva prodrijeti unutar vlakana tkanina (madraci, sofe, fotelje, prostirke, tepisi, auto-enterijer). Na taj način postiže se eliminiranje svakog mikroorganizma i supstanci koje imaju neprijatan miris na najteže dostupnim mjestima koja je nemoguće temeljito očistiti klasičnim pranjem, koliko god to radili pažljivo i precizno.

ELIMINACIJA BAKTERIJA

Zahvaljujući svom visokom oksidacijskom potencijalu, ozon oksidira stanične komponente staničnog zida bakterija prodirući unutar stanice. Jednom kad dospije u unutrašnjost stanice oksidira sve bitne komponente (enzimi, proteini, DNA, RNA). Tokom ovog procesa membrana se oštećuje i stanica umire. U izvještajima se naglašavaju poteškoće s kojima se suočavaju tokom uklanjanja zajedničke vegetativne klice, poput stafilokoka Aureusa, koji su obično osjetljiviji od mnogih drugih mikroba. Ozon ih napada oksidacijom ili direktnim uništavanjem stanične stijenke, curenjem staničnih komponenata iz nje. Bakterije umiru od gubitka citoplazme koja ih održava u životu, a taj se fenomen naziva oksidacija ili protoplasmatska ozonoliza. Budući da djeluje trenutno, ozon ne dopušta razvoj otpornih patogenih sojeva, što je sve veći problem za, npr. industriju svježe hrane.

DEZAKTIVACIJA VIRUSA

U ovom trenutku efikasna vakcina za koronavirus još nije razvijena i za sada se čini da je jedino rješenje prevencija. Sistem koji se trenutno čini vrlo efikasnim u borbi protiv svih ostalih virusa jeste  ozon.

SA KOJIM MEHANIZAMOM OZON ELIMINIRA VIRUSE, ČAK I ONE KOJI SU SMRTONOSNI?

Oksidacija putem ozona uzrokuje inaktivaciju virusa. U ovom slučaju, djelovanje ozona od posebnog je značaja jer se sastoji u inaktivaciji specifičnih virusnih receptora koje virus koristi za stvaranje veze sa staničnom stijenkom radi invazije.

Mehanizam virusne reprodukcije je na taj način blokiran na nivou svoje prve faze: stanične invazije.

UPOTREBA

Svakog dana dišemo i u kontaktu smo s nizom faktora kojih često nismo svjesni. Danas su pojave alergije na hemijske agense sve raširenije i u hrani i u okruženju oko nas.

SANITACIJA

Aktivacija ozona – O3 čisti zrak od patogena poput bakterija, virusa, plijesni i spora. Pročišćavanje se provodi i na tekstilnim površinama poput prostirki, tepiha, sofa itd … i na objektima koji se nalaze u tretiranom području.

DEZINFEKCIJA

Mnogo je malih prostora kojima je potrebna česta i potpuna dezinfekcija upravo zbog neprekidnog izmjenjivanja ljudi koji ih koriste i zbog postojanja teško dostupnih prostora tradicionalnim sistemima čišćenja. Upotreba O3 omogućuje brzu i potpunu dekontaminaciju.

SANIFIKACIJA OKRUŽENJA

Uređaji:

Vrše sanitaciju okruženja

Uklanjaju neprijatne mirise

Eliminišu bakterije

Dezaktiviraju viruse

Individualni zaštitini uređaj za sanitaciju