Term Archives: RO UREĐAJI

Nobel Office Imajte čistu vodu gdje god želite (Uređaj ne zahtijeva priključak za vodu)

Opis

Imajte čistu vodu gdje god želite zahvaljujući modernom Nobel Office dispenzeru!
Predstavljamo ultra moderan sustav za filtriranje vode u obliku malog dispenzera vode. Ovo praktično rješenje omogućit će vam savršenu čistu vodu gdje god želite – čak i u sobama bez vode i sanitarnih čvorova. Naš dispenzer bit će sjajan ne samo u kuhinji ili sobama, već i u uredima i na mnogim drugim reprezentativnim mjestima.
Izuzetno jednostavna instalacija – stavite uređaj bilo gdje, uključite napajanje – i spreman je!
Uređaj ne zahtijeva priključak za vodu ili kanalizaciju.
Savršeno čistu vodu osigurava ugrađeni sustav reverzne osmoze s proizvodnim kapacitetom do 200 litara dnevno. Brza proizvodnja vode zahvaljujući pumpi za povišenje tlaka. Četiri temperature vode na izbor.

Uređaj ne zahtijeva priključak za vodu – jednostavno ulijte vodu iz slavine u spremnik, a ugrađeni sustav za filtriranje vode čini ostalo. Filteri koji se u unutrašnjosti uređaja čiste iz vode mehaničke nečistoće, klor i druge kemijske spojeve, teške metale, kao i viruse i bakterije. Osmotska membrana osigurava savršeno čistu vodu, a dodatno je postavljen antibakterijski uložak unutar sustava – tako da nema brige o sigurnosti kakvoće vode.
Ugrađena pumpa povećava tlak i mnogo puta prolazi kroz osmotsku membranu – zahvaljujući tome razdjelnik je mnogo ekonomičniji od bilo kojeg drugog sustava za filtriranje vode koji radi na principu reverzne osmoze. Uređaj sam kontrolira kvalitetu vode i pruža informacije o potrebi zamjene. Uz to, upravljačka ploča prikazuje podatke o kvaliteti vode u spremniku i kvaliteti pročišćene vode (TDS mjerenje ulazne i pročišćene vode). Na upravljačkoj ploči ćete također naći podatke o potrošnji filtarskih uložaka, a jednim prstom ćete odabrati temperaturu i količinu izvučene vode.

Četiri temperature vode za izbor:
1. Voda na sobnoj temperaturi – za izravnu potrošnju
2. Voda na 50 ° C
3. Voda na 85 ° C – kuhanje bijelog i zelenog čaja
4. Voda na 95 ° C – kuhanje crnog čaja, kave

Odaberite količinu vode koju treba popiti:
1. Kontinuirana potrošnja
2. 240 ml
3. 350 ml
4. 500 ml
Svaka od gore navedenih opcija može se u bilo kojem trenutku promijeniti ili zaustaviti.

Faze filtriranja vode:

Uređaj je opremljen s četiri stupnja obrade vode:
1. Filter od nehrđajućeg čelika za uklanjanje mehaničkih nečistoća (ne treba ga zamijeniti)
2. Filter sedimenta-ugljik 1 mikron – precizno uklanjanje mehaničke i kemijske nečistoće
3. 50 GPD osmotske membrane – izvrsna filtracija vode (0,0001 mikrona)
4. Antibakterijski ugljični filter – poboljšava okus vode

Tehnički podaci:

 • Dimenzije: visina 388 mm, širina 183 mm, dubina 440 mm
 • Neto težina: 7 kg
 • ekran osjetljiv na dodir
 • četiri zadane temperature: 25 ° C, 50 ° C, 85 ° C, 95 ° C
 • 5 litarski spremniku za vodu
 • spremnik za čistu vodu: 1,5 litara
 • napajanje: 220-230V 50 Hz
 • Potrošnja energije: 2300W
 • Prosječna potrošnja energije: 0,1 kW / 24h
 • Kapacitet tople vode: 27 l / h (~ 90 ° C)

Nobel Business Star Black za dom, ured, školu ili radno mjesto

Opis

Za dom, ured, školu ili radno mjesto – sada se možete riješiti boca s vodom!

Elegantan i moderan aparat za vodu Nobel Star Business – s ugrađenim sustavom za filtriranje vode iz vodovoda ili bunara sustavom reverzne osmoze.

Zahvaljujući ovom rješenju možete biti sigurni da pijete savršeno čistu, zdravu i ukusnu vodu koja se servira iz aparata u dvije temperature: vruću vodu (max. 94 ° C) i hladnu vodu (min. 6 ° C).

Aparat je opremljen pumpom koja povećava tlak zahvaljujući kojoj nikada ne postoji nedostatak vode za piće. Performanse po danu su max. 350 litara čiste vode.

Tehnički podaci:

Dimenzije: 56 cm, širina 28 cm, dubina 40,5 cm

Kapacitet spremnika za hladnu vodu: 6 litara
Kapacitet spremnika tople vode: 2 litre
Napajanje: 230V / 50 Hz
Potrošnja energije za hlađenje: 140W
Potrošnja energije za grijanje: 500 W.
Razina buke: ispod 70 dB
Temperatura ulazne vode: 5-35 ° C
Tlak ulazne vode: 1,5 – 3,5 atm

Sredstvo za hlađenje: R134a (31 g)
Spremnici za vodu izrađeni od nehrđajućeg čelika

Za aparat je potreban priključak na hladnu vodu i kanalizaciju.
Sav instalacijski pribor uključen je uz uređaj
Elektronička upravljačka ploča:

Svaka se funkcija može zasebno uključiti / isključiti: grijanje ili hlađenje vode.
Informacije o trenutnom vremenu i temperaturama vode u spremnicima. Automatsko održavanje postavljene temperature vode – mogućnost odabira temperature vode u rasponu:
hladna voda: 6 – 15 ° C
topla voda: 35 – 94 ° C

Tri načina rada za odabir:

 • opći način rada: uređaj radi stalno
 • kućni način rada: uređaj radi u satima 6: 00–8: 00, 11: 00–14: 00 i 17: 00–22: 00
 • uredski način rada: uređaj radi između 7: 30–20: 00

Temperatura vode može se prikazati na dvije mogućnosti: Celzijus ili Fahrenheit

Upravljačka ploča pamti postavke – one se ne resetiraju kada je uređaj isključen.

Zaštita:

uređaj ima ugrađenu zaštitu od pregrijavanja – emitira zvučni signal i isključuje funkciju grijanja u slučaju prekomjernog porasta temperature vode (98 ° C). Ostale funkcije rade normalno. Uz to se koristi i zaštita od kvara senzora ili kratkog spoja.

Faze filtriranja vode:

 1. Uložak za prvo pročišćavanje (sedimentni uložak) – 5 mikrona
 2. Uložak s aktivnim ugljenom.
 3. Uložak za temeljito čišćenje (sedimentni uložak) – 1 mikron
 4. 100 GPD osmotska membrana
 5. In-line uložak s aktivnim ugljenom od kokosovih ljuski

 

 

Industrijska Reverzna osmoza RO 300 RO 600 RO 900

Uređaji za desalinaciju omekšane pitke vode prema važećimevropskim i svjetskim regulativama za pitke vode (bez prisustva slobodnog hlora) sa radom na principu reverzne osmoze.
Dizajn uređaja:

Nosivi okvir od nehrđajućeg čelika, samostojeći.

Specijalni ulazni filter sa 5 μm filter kertridžom, višestepenacentrifugalna pumpa visokog pritiska i niskog nivoa buke, niskoenergetski reverzno osmozni moduli sa energetski efikasnim PA/PS kompozitnim membranama u GRP kolonama sa unutarnjom oblogom, NSF certificirani.

Ventili za uzorkovanje napojne vode i permeata od nehrđajućeg čelika, solenoidni/membranski ventili na ulazu i za ispiranje membrana, igličasti regulacioni ventili za podešavanje protoka permeata, koncentrata i recirkulacije koncentrata.

Manometri za mjerenje ulaznog i izlaznog pritiska pred-filtera, pritiska pumpe, radnog pritiska i pritiska koncentrata, presostat za kontrolu pritiska napojne vode i pritiska visokotlačne pumpe.Mjerači protoka permeata, koncentrata i recirkulacije koncentrata, tip: rotametar.

Kontroler za prikaz radnog i kontrolnog statusa, sa LCD displejom 128×64 dot matrix sa pozadinskim osvjetljenjem.

Kontrolne funkcije: visok i nizak nivo spremnika napojne vode, alarm niskog pritiska napojne vode, alarm visokog pritiska visokotlačne pumpe, visok i nizak nivo spremnika permeata, mjerenje elektroprovodljivosti napojne vode 0-4000 μS/cm, mjerenje elektroprovodljivodti permeata 0-20μS/cm, 0-200 μS/cm (automatski odabir) sa automatskomtemperaturnom kompenzacijom za referentnu temperaturu 25 oC, prikaz stepena desalinacije u % i temperature vode.

RS485 odvojeni interfejs, standardni Modbus komunikacioni RTU protokol, baud rate 2400, 4800, 9600 namjestiv preko tipkovnice.

Upravljanje: ulazni solenoidni ventil, niskotlačna pumpa, visokotlačna pumpa, solenoidni ventil za ispiranje membrana.

Mjerne elektrode elektroprovodljivosti sirove vode i permeata od nehrđajućeg čelika AISI 316 i titana.

Konfiguracija i dimenzije mogu varirati u ovisnosti od specifičnih zahtjeva korisnika.
Uređaji su dizajnirani za maksimalan sadržaj TDS od 1.000 mg/l, temperaturu vode od 15 °C, maksimalni SDI indeks 3 i slobodan izlaz permeata. Pod ovim uvjetima uređaji će imati deklarisani protok permeata u periodu od min. 3 godine. Iskoristivost permeata ovisi o kvalitetu sirove vode i vrsti predtretmana.

Premium RO uređaj Cristalle Redox Alkalna ionizirana voda

Opis

Uređaj proizvodi dvije vrste vode: savršeno čistu osmotsku vodu te ioniziranu vodu.
Osjetite trenutnu razliku u kvaliteti vode i odaberite najbolje!

Cristalle Redox je vaš najbolji izbor ako tražite savršen sustav filtriranja vode.
Sada možete uživati ​​u najboljoj metodi filtriranja s punim jamstvom kvalitete vode. Uređaj proizvodi dvije vrste vode s izvanrednim dobrobitima za zdravlje.

Savršeno čista osmotska voda:

Osmoza je prirodni proces koji se dešava u svakom živom organizmu. Svaka stanica okružena je posebnom membranom, kroz koju prolazi samo najbolje i najnužnije. Pijenjem osmotske vode podržavate rad vašeg tijela i pružate mu ono najbolje!
Ultra čistu osmotsku vodu proizvodi posebna polupropusna membrana koja iz vode odvaja sve nečistoće. Nečistoće se usmjeravaju u kanalizacijski sustav, dok je čista voda namijenjena potrošnji. Ova metoda filtracije je jedna od najpopularnijih i najučinkovitijih na svijetu. Procjenjuje se da preko 300 milijuna ljudi u svijetu koristi vodu filtriranu ovom metodom.

Alkalna ionizirana voda Redox:

To je voda s najkvalitetnijim, ionizirajućim i mineralizirajućim svojstvima. Sadrži negativan redoks potencijal koji ju čini snažnim antioksidantom.
Pijenje alkalne vode je najvažnija stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje i njegovu dobrobit. Takva je voda snažan antioksidans, koji tijelu pruža ogromne količine kisika, a time i mnogo energije. Alkalna voda s optimalnom razinom pH i niskom (negativnom) ORP razinom će izliječiti većinu bolesti koje su posljedica loše prehrane i drugih zdravstvenih problema u tijelu – uključujući one bolesti koje medicina klasificira kao ‘cjeloživotno’. Alkalna voda neutralizira kiseline u cijelom tijelu. Budući da su naša tijela vrlo zakiseljena i svakodnevno isporučujemo kisele proizvode, koji se nalaze u prerađenoj hrani (pa čak iu povrću i voću proizvedenom na bazi gnojiva) – trebamo neku vrstu ekvivalenta – nešto, koji će vratiti kiselinsko-alkalnu ravnotežu našeg tijela. Kiseline su osnova svih oboljenja pa nema terapije koja bi bila razumnija nego neutralizacija tih kiselina. Zdravlje ipak nije ništa drugo do stanje ravnoteže (homeostaze). Emocionalna ravnoteža odgovorna je za naše mentalno zdravlje, a kiselo-alkalna ravnoteža odgovorna je za ispravno funkcioniranje cijelog organizma i, što je zanimljivo, također ima značajan utjecaj na mozak i naše emocije. Briga o zdravlju nikada nije bila tako jednostavna – pomislite: danas ste voda koju ste jučer popili. Vaš mozak, srce i svi organi – svi vi – u prosjeku 75% vode koju pijete svaki dan!
Za dobivanje te jedinstvene vode koristimo patentiranu tehnologiju korejske tvrtke Biocera.
Kompaktan dizajn:

Zahvaljujući kompaktnom kućištu, uređaj nije samo jednostavan za ugradnju, već i za svakodnevnu uporabu. Sve komponente su skrivene u estetskom interijeru, a filter ulošci vrlo su lako dostupni nakon skidanja bočne ploče. Ovo rješenje čini uređaj uvijek čistim, a u ormariću ispod sudopera nema niti jednog kabela i žica.

Održavanje:

Jednostavna zamjena spremnika samo dva puta godišnje. Ovaj model koristi patrone tipa Q, što znači da imaju ugrađene brze priključke za jednostavnu zamjenu. Nema potrebe za upotrebom brtvila, teflonskih traka itd.

Slavina: 

U setu se nalazi najbolja dvostruka slavina na tržištu izrađena od nehrđajućeg čelika. Profesionalni proizvod koji će izvrsno izgledati u vašoj kuhinji! Slavina za filtriranu vodu jedan je od najosjetljivijih proizvoda – koristi se svakodnevno mnogo puta. U setu je slavina od nehrđajućeg čelika s keramičkim ventilima – to jamči ne samo visoku estetiku  i kvalitetu proizvoda, već i čistoću vode koja se izljeva. 

Dimenzija slavine: Visina: 27 cm.  U opcijama možete odabrati i kromirani izljev, model GW-W2-01-CH: Dimenzija izljeva: visina: 30 cm.

Ukupna sigurnost: 

Uređaj ima senzor protiv poplave koji se aktivira kada se voda pojavi izvan filtarskog sustava. Senzor odmah prekida dovod vode u sustav filtriranja, tako da kuhinjski ormarić ne može poplaviti.

Važno: Sustavi za pročišćavanje vode tvrtke Nobel Water Systems jedini su na tržištu opremljeni ventilom za sprječavanje onečišćenja koji sprječava povratni tok kontaminirane vode iz kanalizacijskog sustava. Tako možete biti sigurni da će vaš sustav za filtriranje vode biti potpuno siguran čak i kada dođe do začepljenja ili otkaza vodovoda – prljava voda zajedno s bakterijama ne može se vratiti u sustav filtriranja.

Podsjetnik o zamjeni filter uložaka:

U setu ćete dobiti malu pametnu naljepnicu koja se može postaviti bilo gdje – nakon aktiviranja tekućine koja se u njoj nalazi, odbrojava vrijeme za pravovremenu zamjenu uložaka nakon 6 mjeseci rada.

Sustav filtera

Uređaj zasnovan na modernim linijskim ulošcima. Pet faza filtracije vode: 

1. Predfilter – 5 mikrona GW-PS5-L25-Q 

2. GW-GAC-L25-Q uložak s aktivnim ugljenom visokih performansi 

3. Uložak za rafiniranje – 1 mikron GW-PS1-L25-Q 

4. Osmotska membrana GW 100 gpd 

5. Biocera – antioksidativni alkalni uložak

Prednosti uređaja Cristalle

 • Apsolutno najviša kvaliteta dobivene vode
 • Kompaktno kućište pogodno je za ugradnju i uporabu
 • Niski operativni troškovi
 • Rad bez zvuka 
 • Estetska slavina s keramičkim ventilima za čistu vodu
 • Jedinstveni dizajn
 • Ventilirano kućište (bez utjecaja rose na žice)
 • Visoka učinkovitost – do 380 litara dnevno
 • Sigurne veze uz uporabu brzih spojnica nove generacije

Tehničke specifikacije

 • Dimenzije uređaja: Visina: 39 cm širina: 23 cm dužina: 46 cm 
 • Minimalna temperatura ulazne vode: 5 ° C
 • Maksimalna temperatura vode: 40 ° C 
 • Minimalni tlak: 2,8 bara 
 • Maksimalni tlak: 6,0 bara
 • Kapacitet: do 380 litara dnevno (ovisno o kvaliteti vode) 
 • Membrana: 100 GPD. 
 • Spremnik vode: ugrađen unutar sustava, ukupnog kapaciteta 2,4 litre 
 • Priključak za vodu: 1/2 “ili 3/8”
 • Uređaj ne zahtijeva električno napajanje
 • Uređaj zahtijeva priključak na kanalizacijski sustav – u kompletu je uključena brza stezaljka za montažu. 
 • Ugradnja uređaja ne zahtijeva preinake vodovodnog ili kanalizacijskog sustava u kuhinji.

Farmacqua plus: Premium uređaj na svjetskom tržištu

Farmacqua Plus je premium uređaj jedan od najboljih na svjetskom tržištu kada je tretiranje vode u pitanju. U sebi sadrži kombinaciju reverzne osmoze i ozon generatora koji služi za dobivanje visokokvalitetne alkalne vode do 9,8 pH vrijednosti. 

OPIS RADA UREĐAJA 

Korištenje tehnologije reverzne osmoze može se ukloniti 99,99% nečistoća koje se nalaze u vodi i pružiti savršeno čistu vodu. Samo ova kombinacija tehnologija može osigurati apsolutnu čistoću i najvišu kvalitetu čiste vode. Postoje različite vrste tretmana koji mogu biti višestruko povezani kako bi se osigurala veća učinkovitost i rezultati, ali jedini bitan faktor ostaju fizikalno-kemijske i mikrobiološke karakteristike koje čine razliku u kvaliteti vode kako bi se ona mogla smatrati pročišćenom vodom. Tretmanom obrnute osmoze moguće je ukloniti 99,9% organskih tvari (uključujući mikroorganizame) i više od 90% anorganskih tvari, a ukoliko se doda ozon kao dezinficijent voda ima biocidni učinak.OSMOZA 

Osmoza je prirodni proces koji kontrolira razmjenu tekućina. Kada se dvije otopine s različitom koncentracijom soli odvoje polupropusnom membranom koja dopušta samo prolaz otapala i otopljenih  tvari ali ne i  neotopljenih tvari,  razrjeđenija otopina prolazi kroz membranu i razrjeđuje onu koja je više koncentrirana. Obrnuti prirodni proces osmoze može se primijeniti s više pritiska na osmotski tlak iz vodovodne mreže, i na taj način omogućiti prolaz kroz polupropusne membrane čistoj vodi (H2O), bez otopljenih tvari, čime se, kako rezultat, dobiva čista voda bez gotovo ikakvog rastvora.

TRETIRANJE OZONOM 

Ozon je antimikrobno sredstvo, ima visoku reaktivnost, prodornost i utječe na spontano raspadanje netoksičnih produkata koji se koristi kao dezinfekcijsko sredstvo mikrobioloških tvari pri relativno niskim koncentracijama i kratkom vremenskom kontaktu koje je dovoljno za inaktivaciju bakterija, plijesni, gljivica, parazita i virusa. Antimikrobni učinak ozona bori se protiv gram pozitivnih i gram negativnih bakterija. Ozon oksidira stanične zidove i citoplazmatske membrane bakterija na najučinkovitiji način, bolje i od klora i njegovih derivata. Na ovaj način dobiva se visoko alkalna voda čija je pH vrijednost do 9,8.

Ecosoft RObust sistem reverzne osmoze s buster pumpom

Proces reverzne osmoze je jedna od najnaprednijih tehnologija prečišćavanja vode. Filtracija reverznom osmozom vrši se na polupropusnoj membranama koje su slične strukture i osobina živih ćelija. Pore RO membrana su veličina 0,0001 mikrometar, što je 200 puta manje od veličine virusa ili 4000 puta manje od veličine bakterija, a filtracija se odvija na nivou molekula. Ovo omogućava da se iz vode ukloni 95 do 99% nečistoća, uključujući viruse, nitrate, teške metale, pesticide, otrove, tvrdoću, itd.

ECOSOFT Robust sistem reverzne osmoze proizvodi prečišćenu vodu za laboratorije, kuhinje, kafe aparate, ledomate, praonice, zalijevanje, akvarije i slično.

ECOSOFT Robust sistem radi potpuno automatski. Opremljen je buster pumpom koja se uključuje preko presostata visokog pritiska kada je voda potrebna potrošaču, te potpuno isključuje preko presostata niskog pritiska ako je pritisak vode napajanja pao ispod 0,4 bar, kako ne bi došlo do kvara pumpe.

Dva manometra na prednjem panelu pokazuju pritisak u sistemu, što omogućava dijagnostiku potencijalnih problema.

ECOSOFT Robust sistem postiže navedene parametre ako je napojna voda kvaliteta pitke vode, sa sadržajem hlora ispod 0,5 mg/l. Ako se koristi sirova površinska ili bunarska voda, preporučuje se detaljna analiza i po potrebi odgovarajući predtretman.Šta je u paketu:

1. Metalni filtersko kućište sa buster pumpom, solenoidnim ventilom i manometrima,

2. Polipropilenski sediment filter 5 mikrona 10“ – uklanja sedimentne čestice

3. Filter sa aktivnim ugljenom za uklanjanje hlora, mirisa i ukusa vode, produžava vijek membrane.

4. Membrane reverzne osmoze od TFC, propusnosti 0,0001 mikron – 3 komada

5. Karbon blok filter za finalnu filtraciju – uklanja moguće okuse i mirise iz spremnika.

6. Fitinzi i alati za montažu – napojni adapter, drenažna ogrlica, slavina za permeat, odvojni ventil, ključevi za otvaranje filtera i membrana, fleksibilne cijevi za primjenu u prehrani.

7. Slavina sa dugim grlom, pogodna za ugradnju na sudoper.

Opcionalne komponente sistema:

– Filter za mineralizaciju vode,

– Uređaj za ultravioletnu sterilizaciju vode

– Tlačni tank permeata

– Monitor elektro provodljivosti vode

RO5: Uređaj za domaćinstva – savršeno rješenje za pitku vodu

Basis RO 5 je sistem za filtriranje sa RO (REVERZNOM OSMOZOM). Ugrađuje se na dovod hladne vode unutar kuhinjskog elementa i tretira vodu kroz 5 stupnjeva filtracije. Predstavlja nezaustavljivu prepreku za sva moguća onečišćenja koja se mogu naći u vodi, a prvenstveno za kamenac, klor, teške metale, organska jedinjenja, zamućenja, bakterije i viruse. Pravilnom primjenom, membrana će ukloniti sve mikroorganizme iz vode sa slavine. Radni tlak je min. 2,45 bara, i predviđen je za vodovodnu mrežu.

OPIS RADA FILTERA

Princip rada se zasniva na reverznoj ili obrnutoj osmozi, koja se smatra jednim od najvećih tehnoloških dostignuća 20-tog stoljeća. Uređaj ima 5 stupnjeva filtracije, i bez obzira na kvalitetu ulazne vode, korisnik ima čistu i zdravu vodu u svakom trenutku.

1.Stupanj – Zaustavlja čestice veće od 5 mikrona

2. Stupanj – Zaustavlja klor i sve spojeve klora;

3. Stupanj – Zaustavlja čestice veće od 1 mikrona;

4. Stupanj –  Reverzna osmoza;

5. Stupanj –  «In line» završni filter-  koji poboljšava okus vode

Osmoza je prirodni princip koji se odvija u svakoj stanici, a omogućuje je  polupropusna membrana. Kroz polupropusnu membranu prolazi samo voda. Iz otopine manje koncentracije prelazi u otopinu veće koncentracije do uspostavljanja ravnoteže. Kod reverzibilne ili obrnute osmoze prolaz vode kroz polupropusnu membranu odvija se u suprotnom smjeru, dakle iz otopine veće koncentracije u otopinu manje koncentracije. Da bi taj proces bio moguć, potrebno je djelovanje povišenog tlaka u cilju dobivanja čiste vode. Na ovaj način može se iz gotovo svake vode dobiti čista, pitka voda. Pore na membrani su veličine 0,0001 mikron zahvaljujući čemu kroz njih ne mogu proći eventualna onečišćenja pošto su višestruko veća od pore membrane. Proces pročišćavanja je dakle potpuno prirodan, a diktira ga isključivo velika čestica i njihova mogućnost prolaska kroz poru na membrani, odnosno, preusmjeravanjem prevelikih čestica u kanalizacijski odvod. U vodu se prilikom počišćivanja ne dodaju nikakva kemijska sredstva.

Što je obrnuta osmoza i za što se koristi?

Obrnuta (reverzna) osmoza, također poznata i kao hiperfiltracija je najsavršeniji proces filtracije uopće. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. Obrnuta osmoza se koristi za pročišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, okusa i ostalih svojstava vode. Tako dobivamo najkvalitetniju vodu koja zadovoljava i najzahtjevnije specifikacije koje postoje.

Koji su počeci obrnute osmoze?

Godine 1962. Vlada Sjedinjenih Država osniva prvi pogon obrnute osmoze koji proizvodi 1.000 galona čiste vode dnevno. Danas, postoji više od 3000 velikih pogona obrnute osmoze za pročišćavanje, a svaka od njih proizvodi više od milijun galona pitke vode svakog dana. 1991. vojska Sjedinjenih Država kupuje 8.000 velikih membrana za pročišćavanje vode za svoje mobilne trupe u Pustinjskoj oluji. Godine 1993. Vlada SAD-a kupuje još 6.300 velikih membrana za pročišćavanje plavne vode na teritoriji Srednjeg Zapada u SAD.

Pitanje: Što je  sustav Obrnute osmoze za kućanstvo?

RO sustav je sustav pitke vode za kućanstva koji koristi princip obrnute osmoze kako bi uklonio 95-99% mineralnih i kemijskih kontaminanata  koji se nalaze u vodi sa slavine. Ovi proizvodi pružaju vam kvalitetnu  vodu  uz praktičnu primjenu sa slavine postavljene na vašem sudoperu.

Po čemu se razlikuje Obrnuta osmoza od običnog  filtera za vodu?

Kako bi se odvojile čestice nečistoća i sedimenta iz vode, obični filtri za vodu koriste mreže. Obrnuta osmoza koristi polupropusnu membranu koja otklanja ne samo čestice već i veoma visok postotak rastvorenih zaprljanja iz vode sa slavine, molekulu po molekulu.

Što je membrana i kako funkcionira?

Membrana se sastoji od nekoliko tankih slojeva ili traka tanke opne koji su zajedno prešani i uvaljani u spiralu oko konfiguracije plastične cijevi ( Također je poznata kao kompozitna tanka prevlaka ili TFC membrana). Materijal membrane je polu-propusan, a ona omogućava da molekule vode prođu kroz nju dok djeluje kao prepreka za otopljene tvari (npr. Mineralna kemijska zaprljanja). Kada voda prolazi kroz membranu, molekule prodiru u membranu, vršeći svoju funkciju oko spirale prikupljajući čestice vode u centar cijevi. Preostali kontaminanti se koncentriraju i ispiraju s površine membrane u odvod.

Možete li pojasniti Osmozu?

Pretpostavimo da je membrana polupropusna, te da dozvoljava prolaz vode kroz nju, dok ne dopušta prolazak za otopljene soli. Postavite membranu između dva odjeljka u spremnik. Zatim postavite otopinu soli u jednoj polovici spremnika i čistu vodu u drugu polovicu. Sada temeljno znanstveno načelo dolazi do izražaja. Dakle, dvije tekućine s različitom koncentracijom će pokušati doći do ravnoteže u istom sustavu (tj. ista koncentracija kontaminanata) sa obje strane membrane. Jedini način za to je da čista voda prođe kroz membranu na stranu gdje se nalazi slana voda u pokušaju postizanja ravnoteže. Taj proces naziva se osmoza.

Što je stvarni proces  RO Sustava za kućanstvo?

Voda iz slavine prvo prolazi kroz Filter (1) od 5 mikrona kako bi se uklonile nečistoće, hrđa i ostali sedimenti. Voda tada prolazi kroz karbon-blok FILTER [2] koji uklanja do 98% klora i organskih kemikalija. Sljedeći stadij procesa je FILTER [3], 1 mikronski sedimentni filter ili blokirajući ugljični filter za filtriranje više kemijskih spojeva i otopina. [4] Membrana obrnute osmoze (TFC), koja  odvaja 95-99% otopljenih zaprljanja iz molekule vode.  Kontaminanti se zatim izbacuju kroz odvod. Slijedeća faza procesa  RO SUSTAVA je mali ugljeni filtar [5] koji uklanja preostale tragove kemikalija, okusa i mirisa. Voda nastala u procesu obrnute osmoze se odlaže u spremnik zapremine od 3,2 galona [6]. Unutar spremnika se nalazi gumena dijafragma u obliku balona, sa zračnim potiskom  od 0,55- 0,69 bari. Kako se spremnik puni, tlak zraka se povećava i potiskuje vodu van kad je slavina otvorena. Zadnji element sustava  serije je ulaštena kromirana slavina [7]. Instalira se na kuhinjskom radnom stolu ili sudoperu. U pitanju je ventil s dvostrukim djelovanjem koji služi za prekidanje protoka (napunite čašu, držite ručku ka dolje) ili kontinuiranog protoka vode (napuniti posudu za kavu, podignite ručicu gore).

Hoće li Reverzna osmoza ukloniti natrij iz vode?

DA! Reverzna osmoza je prvobitno bila osmišljena da preradi morsku vodu u pitku za američku mornaricu. Idealna je za sve one koji se nalaze na dijeti s niskim postotkom natrija. 

Da li Obrnuta osmoza uklanja bakterije Kriptosporodijuma?

DA!  Membrana Obrnuta osmoze ima pore znatno manje od veličine bakterije i virusa, pirogenih ili kriptosporodijum parazita.  Pravilnom primjenom, membrana će ukloniti sve mikroorganizme iz vode sa slavine i proizvesti sterilno čistu vodu.

Kakvog je okusa pitka voda dobivena ovim procesom?

Okus  vode ovisi izvorno o količini zaprljanja vode iz slavine. Ako se ukloni 95% otopljenih minerala i kemikalija, voda Obrnute osmoze može imati okus destilirane vode (bez minerala), flaširane vode (nizak postotak minerala), odnosno prirodne izvorske vode (umjeren sadržaj minerala).

Kako će vode iz ovog uređaja utjecati na miješana pića? 

Budući da reverzna osmoza otklanja nevidljiva zaprljanja koji kvare aromu, time omogućuje prirodni okus vašeg pića da dođe do izražaja. Moći ćete koristiti manje kave i istovremeno imati punu aromu. Koncentrirana pića kao što je sok od naranče će imati pikantniji, osebujan okus. Vjerojatno ćete konzumirati i više vode, budući da je mnogi ljudi piju sa sodom, instant-sokovima, koncentriranim sokovima, pivom, te kao alternativu za vodu lošeg okusa iz slavine. Također,  eliminira većinu kalcija koji nastaje na kapalici aparata za spravljanje kave, te time nema potrebe za čestim čišćenjem. Više nećete naći bijelu skramu na unutrašnjosti posuđa kojeg ćete koristiti za prokuhavanje vode.

Zar ljudima nisu neophodni minerali koji budu uklonjeni iz vode?

Većinu minerala koje unosimo, unosimo ih iz hrane koju jedemo. Samo vrlo mali postotak dolazi iz vode koju pijemo.

Gdje se instalira  sustav za pitku vodu?

Sustav se obično instalira ispod sudopera.

Može li se sustav firme Adepto Company spojiti na dodatnu slavinu?

Potreban je T-razvodnik 1 / 4 cola i cijevi da bi se voda dovela  do hladnjaka ili dodatne slavine ne duže od 3 metra.

Koji faktori utječu na količinu i kvalitetu proizvedene vode?

Postoje četiri glavne varijable koje bi trebalo uzeti u obzir:

1. TLAK. Što je veći tlak vode, bolja je i kvaliteta i količina proizvedene vode. Vodeni tlak od 4,14  bari je idealan. Tamo gdje nije dovoljan postojeći tlak ovi uređaju mogu da  sadrže pumpu koja  može osigurati dobar tlak vode.

2. TEMPERATURA. 24,5  stepeni C  je idealna temperatura vode za Obrnutu osmozu. Voda s temperaturom od 5 * C će za pola usporiti proizvodnju RO vode u usporedbi s temperaturom vode od 24,5 *. Maksimalna preporučena temperatura vode je 29,5 * C.

3. UKUPNE OTOPLJENE TVARI (TDS). Što je veća količina minerala otopljenih u vodi, manja je količina proizvedene vode. Visoka razina UKUPNIH OTOPLJENIH TVARI može biti prevladana uz pojačani tlak vode.

4. Membrane. Različite membrane imaju različite karakteristike. Neke proizvode više vode od drugih, neke imaju bolja svojstva pri uklanjanju zaprljanja, neke su otpornije na kemijsko djelovanje što rezultira dužim vijekom trajanja. Adepto company sustavi sadrže TW30-1812-80 Thin Film Composite (TFC-tanka kompozitna opna) membranu koja  ima najbolje od navedenih karakteristika i smatra se za jednu od najboljih membrana na svijetu.

Koliko vode sustav tvrtke Adepto Company proizvodi?

U idealnim uvjetima, procjenjuje se da TW30-1812-80 TFC membrana proizvodi 300 litara vode po jednom danu ( 80 gpd na 5,5 ~ 6,8 bar ). U prosječnim uvjetima, potrošač može očekivati 100-150 litara proizvedene vode dnevno. Ali to je još uvijek puno vode za prosječno kućanstvo koje je koristi za piće i kuhanje.

Može li se količina proizvedene vode povećati?

Postoji nekoliko načina:

1. Tijekom noći, napunite bokal  vodom iz spremnika. Što brže praznite spremnik ubrzava se proizvodnja vode. Do jutra spremnik će biti napunjen svježom vodom.

2. Može se dodati druga membrana. Dodatna membrana je potrebna kako bi se udvostručio kapacitet Adepto Company sustava.

Koja je garancija sustava Adepto Company?

Adepto Company sustav (bez filtera) ima garanciju jednu godinu  za materijal i izradu. Svi neispravni dijelovi će biti besplatno zamijenjeni unutar prve godine. Membrana ima procijenjeno jednogodišnje jamstvo.

Kakav je raspored za održavanje Adepto Company sustava?

Tri pred-filtar uloška bi trebalo mijenjati svakih 6 mjeseci. Prvi je 5 mikrona sedimentni uložak. Drugi je ugljikov uložak. Treći filtar je 1 mikronski  sedimentni filtar. (neki sustavi sadrže ugljeni filtar.) Ako ne promijenite uložak svakih 6 mjeseci postoji mogućnost da klor uništi membranu.

Kada bi trebalo mijenjati membranu?

Jedan od pokazatelja je postupno smanjenje proizvodnje vode uzrokovane raslojavanjem minerala i soli na površini membrane. Drugi je postupno pogoršanje kvalitete vode koja se proizvodi. Možete primijetiti drugačiji okus ili više bijele skrame u posudi ili u vodi koja se kuhala. To bi moglo značiti da  membrana obrnute osmoze  zahtijeva zamjenu.

Koja zaprljanja uklanja Obrnuta osmoza?

Adepto Company sustav sadrži kvalitetan filtar ugljika koji će ukloniti više od 98% organskih kemikalija iz vode. To uključuje THMs (kloroform), DBCP, lindan, TCEs (Trikloretilen), PCEs (tetrachloroethylene), ugljik tetraklorid klor, a osim ovih organskih kemikalija, u nastavku slijedi djelomični popis drugih zagađivača koje uklanja Re 1812-80 TFC membrana. 

Element uklanja u % Element  uklanja u %
Barium 97% Kalij 92%
Bikarbonat 94% Radij 97%
Kadmij 97% Selen 97%
Kalcij 97% Silikat 96%
Kromat 92% Srebro 85%
Bakar 97% Natrij 92%
Deterdžent 97% Stroncij 97%
Fluorid 90% Sulfat 97%
Olovo 97% PCBs 97%
Magnezij 97% Insekticidi 97%
Nikl 97% Herbicidi 97%
Ukupno krute tvari 95%

NAPOMENA: Nakon tretiranja vode putem obrnute osmoze pored standardnih elemenata koje jedan aparat mora posjedovati možemo ugraditi i posebno kalibrirane mineralizatore koji imaju za cilj da vodi osiguraju medicinski idealan balans minerala neophodnih za normalno funkcioniranje organizma.

Ako imate bilo koje pitanje u svezi naših sustava obrnute osmoza, slobodno nas kontaktirajte.

RO samostojeći uređaj Business – F 2002: Idealno rješenje za vaš ured

NOBEL F-2002 BUSINESS

Osnovni princip rada uređaja NOBEL F-2002 BUSINESS temelji se na procesima mehaničkog pročišćavanja vode metodom obrnute osmoze (RO). Tako se dobiva visokokvalitetna voda koja zadovoljava i najzahtjevnije specifikacije za piće i kuhanje. Uređaj hladi vodu do 5°C i zagrijava do 98°C. Idealan za poslovne prostore. Maksimalna količina filtriranja vode iznosi oko 120 l u 24 sata

Napominjemo da je Adepto Company generalni distributer za originalne NOBEL sisteme za filtriranje vode renomiranog britansko-američkog brenda Nobel Water Systems, kao i ekskluzivni distributer za sisteme za tretiranje vode najpoznatijeg svjetskog proizvođača Ecowater Systems iz SAD-a.  

OPIS RADA UREĐAJA NOBEL 2002 BUSINESS pročišćava vodu kroz pet stupnjeva:

  • Prvi predfilter – sedimentni polipropilenski filter (5 mikrona) odstranjuje hrđu, blato, pijesak i druge čestice topive u vodi veće od 5 mikrona.
  • Drugi predfilter – aktivni ugljen prešan u bloku apsorbira klor i spojeve klora, pesticide, herbicide, trihalometane (kancerogene supstance) i druge organske i anorganske spojeve.
  • Treći predfilter – sedimentni polipropilenski filter (5 mikrona) uklanja zaostale sedimentne čestice veće od 5 mikrona.
  • Glavni filter – polupropusna osmotska membrana (0,0001 mikron) pod utjecajem tlaka čisti vodu od spojeva soli teških metala, virusa, bakterija i ostalih čestica većih od 0,0001 mikron.
  • Završni filter – postkarbonski filter, ima ulogu završnog pročišćavanja vode i poboljšanja njenog okusa.

Uređaj posjeduje tri rezervoara:

  • Veliki rezervoar za vodu sobne temperature zapremnine 8 l s indikatorom nivoa vode
  • Rezervoar hladne vode zapremnine 3 l s mogućnošću hlađenja do 5°C
  • Rezervoar vruće vode zapremnine 2 l od nehrđajućeg čelika s mogućnošću zagrijavanja do 98°C

Jednostavni prekidači na dodir za biranje: normalna/vruća/hladna voda.