Jeste li znali? Tuširanje hladnom vodom je odlična antistres terapija!

Autor:Adepto CompanyKategorije:Blog

Izgleda da tuširanje i kupke sa hladnom vodom mogu djelovati protuupalno, poboljšati raspoloženje i uticati na vašu ljepotu. Kada se redovito prakticira, prednosti tuširanja sa hladnom vodom su brojne za imunološki, probavni, cirkulacijski i limfni sustav vašeg tijela. U biti ovo može povećati ukupnu kvalitetu vašeg života. Sama navika da vaše tijelo i mozak prihvati i izdrži tuširanje hladnom vodom može biti izazovno, ali prednosti kupanja hladnom vodom su stvarno ogromne i u kratkoročnom i dugoročnom smislu. Smanjenjem temperature vode na hladno na kraju tuširanja možete aktivirati prirodne ljekovite moći vašeg tijela, kako biste ispravno poduprli svoje mentalno i fiziološko stanje što može dovest do toga da se osjećate sretnije i zdravije. Dakle, rezultati mogu biti odlični čak i ako počnete s brzim, hladnim tušem.

Ovo su prednosti tuširanja hladnom vodom:

-ublažava depresiju

-jača imunološki sustav

-ubrzava metabolizam

-poboljšava cirkulaciju

-pospješuje rad hormona

-poboljšava mušku plodnost

-poboljšava detoksikaciju

-pospješuje ozdravljenje

-smanjuje bolove u tijelu

-smanjuje kroničnu bol

-sprječava ozljede nakon treninga

-smanjuje oticanje i edeme

-poboljšava funkciju bubrega

-regulira razinu mokraćne kiseline u tijelu

-regulira autonomni živčani sustav

-poboljšava san

-liječi i tonira kožu

-povećava budnost

-smanjuje gubitak kose

1. Pojačava razinu sreće

Hladne kupke i tuševi mogu biti izvrsni za vaše raspoloženje. Zapravo, oni mogu biti terapija za anksioznost i depresiju. Niste raspoloženi? Kada je riječ o jačanju vašeg raspoloženja, prednosti hladne vode zapravo su značajnije nego što mislite. Kako tvrdi Peter Bongiorno doktor naturopatije na Državnom institutu za zdravlje, kada nanosite vodu različitih temperatura na vašu kožu to doprinosi promijeni vašeg raspoloženja i fiziologije. On preporučuje bolesnicima koji pate od depresije da kratku izlože cijelo tijelo hladnoj vodi u obliku hladnog tuširanja. Najbolje je započeti tuširanje na ugodnoj toploj temperaturi, a zatim polako smanjivati temperaturu vode do 20° Celzijevih i i tuširati se takvom vodom od 2 do 3 minute, ukoliko možete izdržati. Istraživači su otkrili da hladno tuširanje može pomoći liječenju simptoma depresije, a ako se koriste na dnevnoj osnovi, može biti još korisnije od lijekova koji se prepisuju na recept. To je zato što hladna voda potiče navalu neurotransmitera koji pojačavaju raspoloženje, što pojačava osjećaj sreće. Jedna je studija pokazala kako redovita zimska kupanja utječu na raspoloženje kupača. Rezultati su pokazali da su se u usporedbi s kontrolnom skupinom, nakon četiri mjeseca rutinskog kupanja u hladnoj vodi, plivači osjećali aktivnije i energičnije i bili su brži. (3) Hladni tuševi i kupke prilagođavaju vaš živčani sustav kako bi bio otporniji na stres. Zajedno s osposobljavanjem za stresne situacije, tuševi s hladnom vodom povećavaju razinu glutationa u krvi i smanjuju razinu mokraćne kiseline – smanjujući na taj način stres. Dakle, sljedeći put kada se budete osjećali depresivno ili anksiozno, razmotrite mogućnost tuširanja hladnom vodom. 

Da biste u potpunosti uživali u kupkama i tuširanju potrebno je da i voda bude najveće moguće kvalitete. Adepto Company u svojoj ponudi ima omekšivače za cijelo domaćinstvo zahvaljujući kojima možete uživati u mekoj vodi bez kamenca! U domaćinstvima i ostalim objektima koji imaju bojlere, perilice suđa i veša, prskalice, omekšivač produžuje vijek trajanja svih aparata koji su u dodiru sa vodom. Pritom se troši manje sredstava i vremena za čišćenje.

2. Olakšava bol u mišićima Istraživači su u jednoj studiji testirali 360 subjekata na učinkovitost hladne vode na mišićnu bol i oporavak nakon trčanja, vožnje biciklom ili običnog vježbanja. Rezultati su pokazali da su hladne vodene kupke u trajanju od 24 minute bile učinkovite u ublažavanju bola u mišićima.

(5)Možda hladni tuš neće biti tako učinkovit kao potpuno uranjanje u ledenu kupku, ali će pomoći ukloniti mliječnu kiselinu i poboljšati cirkulaciju. Pokušajte izmjenjivati vrlo vruću i vrlo hladnu vodu kako bi krv cirkulirala do površine kože i natrag. Vaši mišići će vam biti zahvalni.

3. Potiče mršavljenje

Kada se svakodnevno koristi, hladna voda potiče metabolizam. Ne samo da naše tijelo prisiljava da naporno radi kako bi nam vratilo toplotu, veći također utječe na vrstu masti koju proizvodimo. Jedna studija je utvrdila da uranjanje lica u hladnu vodom aktivira parasimpatički živčani sustav. Pokazalo se također da opušta mišiće u probavnom traktu, usporava otkucaje srca i povećava rad žlijezda, kao i intestinalnu aktivnost. Prema ovoj studiji, hladna voda može promicati zdravu smeđu masnoću. To je dobra masti koju naša tijela generiraju i aktiviraju kada smo izloženi ekstremnoj hladnoći. Smeđa masnoća nas zagrijava i pomaže uklanjanju bijele masnoće koja se nagomilava kada konzumiramo previše kalorija, oko bedara i struka.

4. Poboljšava cirkulaciju i imunitet

Hladna voda također poboljšava cirkulaciju. Potiče krv da brže cirkulira u tijelu, što pomaže u borbi s nekim problemima srca i kože. Prema doktoru Josephu Mercolu kako tijelo dolazi u dodir s hladnom vodom, da bi krv cirkulirala, arterije počinju učinkovitije pumpati krv. Stoga se povećava cjelokupno zdravlje srca. Također poboljšava se i naš imunološki sustav, smanjuje krvni tlak i može uspješno pročistiti blokirane arterije.5. Hladna voda je odlična za kosu i kožu

Zapravo, hladna voda je jedan od najboljih prirodnih načina održavanja zdravlja vaše kose i kože. Zateže pore i te sprječava njihovo začepljene. Također, potičući krv do same površine kože, daje joj zdrav sjaj. Kada je riječ o njezi kose, hladna voda čini vašu kosu zdravijom, sjajnijom i jačom, ravnajući folikule dlake i povećavajući njihovu sposobnost da se zadrže na vlasištu. Zapamtite, hladna voda suzbija protok krvi i privremeno zateže kožu.

Sigurni smo da svakodnevno vodite brigu o Vašoj koži i kosi, samim tim znate da voda iz tuša sadrži, između ostalog i štetne tvari, zbog kojih Vaša koža postaje suha i zbog kojih je Vaše tjeme izloženo peruti. Adepto Company u svojoj ponudi ima vrlo efikasan uređaj koji se jednostavno montira na slavinu te štiti Vašu kožu i kosu od klora i drugih nečistoća koje se nalaze u vodi. U pitanju je filter ta tuš koji  je namijenjen za pročišćavanje vode za tuširanje i kupanje. Klor u vodi može uzrokovati isušivanje kože i kose, crvenilo, alergije, nadražuje oči te često i iritira sinuse. Filter ukljanja klor, teške metale i druge nepoželjne tvari iz vode te sprječava razmnožavanje bakterija i uravnotežuje pH vrijednost. Pročišćena voda ne isušuje kosu niti nadražuje kožu. Svakako se preporučuje za osobe koje imaju problema s kožnim alergijama, kao i za djecu!