Osim kisika nema ništa važnije za naše tijelo od čiste vode!

Autor:Adepto CompanyKategorije:Blog

Iako se većina stručnjaka slaže da je optimalno unijeti oko 2 litre tekućine dnevno (bez hrane), taj se iznos u vrijeme toplijih dana povećava.

Posljednje procjene sugeriraju da bi žene trebale unositi 2.7 litara vode dnevno, a muškarci čak 3.7 litara.

Hrana koju unosite u organizam pokriva svega petinu dnevnih potreba za tekućinom, ostalo je najbolje unositi običnom filtriranom vodom.

Tekućinu tijekom dana izbacujete mokrenjem, stolicom, znojenjem pa čak i disanjem.

Mokrenjem se gubi u prosjeku oko 1.5 litara vode, a samo znojenje i disanje troše dodatnu litru.

Ne unosite li minimalno 2 litre tekućine, organizam je trajno u stanju dehidracije, koja ga iscrpljuje, što dugoročno dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zašto je važna i zdrava čista voda?!

Tokom sna, tijelo  gubi tečnost, tako da se budimo pomalo omamljeni i zamagljenih misli.Pijemo čistu vodu zbog lakšeg održavanja tjelesne linije jer kada osjetite potrebu za hranom, popijte prvo čašu vode. Vaša potreba će možda biti zadovoljena. No, ako ste i poslije čaše vode još uvijek gladni, onda je vrijeme za užinu ili za zdrav obrok. Voda također ubrzava metabolizam, stručnjaci su utvrdili da ljudi koji imaju naviku da svakodnevno piju dosta vode imaju brži metabolizam od onih koji vodu piju rijetko tako da brže troše kalorije koje su unijeli tokom dana. Unošenjem vode u organizam sprječavate glavobolju i nervozu te poboljšavati probavu!

Ako zaboravljate unositi potrebnu količinu vode tokom dana postoje aplikacije koje možete instalirati na vaše pametne telefone i one će vas zasigurno podsjetiti da unesete vodu u organizam.

Ako ste sportaš ili rekreativac vaše potrebe za vodom su još veće. Ovih dana su veoma popularni trčanje, razne vrste aerobika ili biciklizam. Pored opreme neophodna je i bočica sa čistom vodom, po mogućnosti staklena bočica ili filtrirana voda u bočici koja ima antibakterijsko svojstvo. Tokom treninga čistu vodu ne unosimo odjednom, već postupno u malim porcijama, sporim pijuckanjem, malim gutljajima. Naglim gutljajima se unese velika količina zraka u želudac, što može stvoriti osjećaj neprijatnih grčeva. Zbog toga se nikako ne piju gazirane tekućine prije, tokom ili poslije treninga!

Kako se naše tijelo sastoji od velike količine vode, možemo zaključiti kako negativne emocije i misli utječu na stanje našeg organizma. Svakome od nas dostupna je jednostavna tehnika impregnacije vode koju pijemo pozitivnim mislima, čime zasigurno možemo doprinijeti harmoniji našeg tijela.

„Voda je pokretačka snaga u prirodi.“

Leonardo Da Vinci