Šta se zapravo nalazi u vodi sa slavine?

Autor:Adepto CompanyKategorije:Blog

Pijemo, kupamo se, kuhamo i čistimo s njom. Ali koliko zapravo znamo što se nalazi u vodi iz naših slavina? Određena područja države su bolje od drugih kada se radi o zagađivačima vode, ali olovo, bakterije i nitrati ipak mogu prodrijeti u našu vodu. Dakle, prije nego što popijemo čašu vode, pogledajmo što se to tačno nalazi u vodi sa slavine.

Problemi s vodom? – Potrebno je znati

Voda iz slavine dolazi iz jednog od dva izvora: površinske vode (uključujući akumulacije, rijeke i jezera) ili podzemne vode (iz artesijskih i dubokih izvora). Ali prije nego što dođe do naših žednih usana, većina H2O tekućine prolazi kroz važan proces dezinfekcije (klor), uništavajući većinu štetnih organizama poput bakterija i parazita.Ali kloriranje neće ubiti svakog „lošeg momka“, a neke bakterije koje prenose bolesti i dalje mogu zagađivati površinske vode – i naposljetku vodu iz slavine – kroz stolicu zaraženih životinja ili ljudi (bljak, znamo). Olovo i bakar također mogu imati utjecaja na kvalitetu vode zbog starih, korodiranih cijevi, uglavnom u kućama i objektima izgrađenim prije 1970. godine, kada su se bakrene i olovne cijevi smatrale prihvatljivima. Ostale tvari koje su nepoželjne, a nalaze se u vodi: nitrati i druge kemikalije nastale od gnojiva i ostataka pesticida, arsen (preko erozije, zbog voćnjaka i industrijskog otpada), pa čak i gorivo. Zatim postoji cijela abeceda kloridnih nusprodukata – neki od najkontroverznijih i potencijalno štetnih zagađivača od svih navedenih. Zvuči poprilično zastrašujuće, zar ne? Srećom, zakonima i propisima o sigurnosti pitke vode, neželjeni uljezi ograničeni su koncentracijama koje su dovoljno sigurne za prosječno zdravlje pojedinca.Savjeti za korištenje vode sa slavine

Iako će kvaliteta H2O varirati od doma do doma, postoji nekoliko načina da počnete s pravilnim korištenjem vode sa slavine. Najprije se obratite lokalnoj javnoj vodoopskrbi za izvješće o povjerenju potrošača i pitajte o daljnjim mogućnostima testiranja ako su podaci ograničeni. U međuvremenu razmotrite ove jednostavne savjete kako biste smanjili olovo (jedan od najopasnijih toksina) u pitkoj vodi:Pustite da voda oteče. Kada se slavina ne koristi šest sati ili više, pustite da voda “ispere” cijevi, odnosno neka voda oteče dok ne postane hladna.

Koristite hladnu vodu. Za piće, kuhanje i pripremu dječje formule, uvijek koristite hladnu vodu sa slavine. Topla voda sadrži više razine olova.

Čistite sito na slavini. Redovito čistite i mijenjajte sito, kao i crijevo za slavinu, jer se na njemu nakupljaju ostatci metala i drugih taloga.

Pomirišite vodu. Osjećate miris pokvarenih jaja, kemikalije ili miris zemlje ili metala? Posavjetujte se sa stručnjacima za filtriranje vode, koji će pronaći najbolje rješenje za vaše potrebe.

Filtrirajte vodu. Trudnice, djeca mlađa od 6 godina i oni s slabim imunološkim sustavom trebaju se odlučiti za filtriranu vodu kako bi se štetni kontaminanti uklonili iz vode.

Naravno, flaširana voda uvijek je alternativa za vodu sa slavine (iako je skuplja), samo zapamtite da ne dolazi svaka flaširana voda „direktno sa izvora”. Neke flaširane vode su jednostavno – pročišćena vode iz slavine – ili čak nisu ni pročišćene.No, u područjima s dobrom kvalitetnom pitkom vodom, nakon što poduzmete sve preporučene mjere opreza, ne biste trebali pretjerano brinuti o korištenju vode sa slavine. Istraživanja pokazuju da korištenje vode sa slavine ima i svojih prednosti, uključujući fluorid koji je dobar za zdravlje zuba, kao i prirodni mineralni sadržaj poput kalcija, magnezija i natrija koji bi mogao biti koristan za neke pojedince. Dakle, ako imate dobru vodu iz slavina, u zdravlje!

Koji je vaš izvor hidratacije? Flaširana voda? Sa slavine? Vrčevi ili RO uređaji? Pošaljite nam Vaš komentar ili upit o tome koji uređaj za filtriranje vode bi bio dobar za vaš dom i rado ćemo Vam odgovoriti i dati savjet.